Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Transportatorii susțin că ar…

DOC Transportatorii susțin că ar putea intra în grevă și cer o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean. Reacția Guvernului

Sursa foto: agora.md

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) cere o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean. Transportatorii susțin că în ultima perioadă se confruntă cu mai multe probleme, iar nesoluționarea acestora ar putea declanșa o nouă grevă.

Transportatorii se declară nemulțumiți, printre altele, de modificările operate anterior la Codul transporturilor rutiere și reglementarea tarifară.

„(…) Obligațiunea de a dota unitățile de transport cu aparate de casă a intrat în vigoare, doar că nimeni nu poate vinde un aparat care cu siguranță va fi compatibil cu sistemul inexistent al ANTA. Iar ANTA încearcă „cu binișorul” să ne pună în rând pentru a solicita procurarea aparatelor de casă de la beneficiarul schemei de corupție.

(…) Transportatorii au solicitat ministrului renunțarea la reglementarea tarifară și aprobarea unor reglementări a activității de autogară și a aspectelor conexe similare celor din UE, însă s-a optat pentru păstrarea metodelor sovietice de reglementare, pe care tot ministerul (Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, n.red.) nu este în stare să le asigure (…)”, se spune într-o scrisoare deschisă a APOTA.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmă că deciziile Executivului din domeniul transporturilor vizează „creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasărilor cetățenilor”. Potrivit lui, „orice comunicare instituțională se va face prin platformele existente”.

„Vreau să reamintesc detaliile reformei în domeniul transportului rutier: toate măsurile introduse sunt în beneficiul pasagerilor, pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie. Și anume, concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. 

Sprijinim primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor, inclusiv prin deschiderea și modificarea unor noi curse regulate. Reducem birocrația! Am spus „adio” foii de parcurs. Fiscalizăm și digitalizăm transportul rutier: e-bilet, e-gps și e-routing. Impunem fiscalizarea procesului de emitere a biletului de călătorie, iar biletele vor fi emise sub forma bonurilor fiscale sau a documentelor electronice. Guvernul insistă ca acest proces să fie realizat până la sfârșitul anului 2024.

Deciziile luate vizează creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasărilor cetățenilor. Acest obiectiv este esențial pentru autorități în dialogul cu transportatorii, iar orice comunicare instituțională se va face prin platformele existente. Deci, sunt aceste măsuri binevenite pentru pasageri și pentru transportatorii care vor să lucreze corect? Da. Sunt aceste măsuri binevenite pentru cei care vor să lucreze după regulile vechi? Probabil nu”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre pentru ajustarea legislației în domeniul transportului rutier. Transportatorii s-au declarat împotriva acestuia, menționând că conține „reglementări contrare legislației și bunelor practici europene”. Documentul stipula că autoritățile publice locale pot interveni la etapa planificării lansării și modificării unor noi curse regulate și vor avea un rol activ în procesul decizional. O altă modificare ține de eliminarea limitelor de oră și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cursele la nivel național. 

Ultima dată, transportatorii au intrat în grevă în februarie 2024.