Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Toți inculpații din dosarul…

DOC Toți inculpații din dosarul crimei din Codrii Orheiului, scutiți de pedepse. Ex-deputatul democrat Constantin Țuțu, condamnat, dar amnistiat

Colaj ZdG

Toți inculpații în dosarul morții lui Alexei Veretca, care s-a produs în Codrii Orheiului  acum 12 ani, sunt în libertate și au fost scutiți de pedepse prin decizia Curții de Apel Chișinău din 24 mai curent, consultată de Ziarul de Gardă.

Singurul inculpat care fusese anterior condamnat la opt ani de închisoare a fost eliberat de pedeapsă din motivul „intervenirii prescripției tragerii la răspundere penală”, iar alții patru, printre care și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu, au fost eliberați de executarea pedepsei din motivul „intervenirii amnistiei” și, respectiv, al „intervenirii prescripției”.

Condamnați, dar scutiți de pedepse prin amnistie sau intervenirea termenului de prescripție

Potrivit deciziei Curții de Apel (CA) Chișinău din 24 mai curent, care poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de două luni, toți inculpații în dosarul morții lui Alexei Veretca, ce s-a produs în Codrii Orheiului acum 12 ani, sunt fie amnistiați, fie au fost eliberați de pedeapsă din motivul intervenirii termenului de prescripție.

Țuțu by Ziarul de Gardă

Astfel, Ion Corcodel, singurul care fusese anterior condamnat în acest dosar, a fost constatat vinovat pentru lipsirea de viață din imprudență, dar a fost scutit de pedeapsă, motivul fiind intervenirea termenului de prescripție privind tragerea la răspundere penală. Judecat și pentru huliganism, procesul a fost încetat „din motivul că fapta constituie contravenție”, iar răspunderea contravențională a fost înlăturată „din motivul intervenirii prescripției răspunderii contravenționale”. 

Ceilalți participanți la omorul lui Alexei Veretca – Vasile Cojocaru, Oleg Pruteanu, Dmitri Colomeiciuc, dar și ex-deputatul Constantin Țuțu, au scăpat și ei de pedepse, deși au fost condamnați. Pruteanu, Țuțu și Colomeiciuc au fost găsiți vinovați pentru vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii și condamnați la câte cinci ani de pușcărie, dar au fost liberați de executarea pedepsei din motivul intervenirii amnistiei. Cei trei au fost judecați și pentru huliganism, dar instanța a decis să înceteze procesul penal din motiv că fapta constituie contravenție. S-a înlăturat și răspunderea contravențională din motivul intervenirii prescripției răspunderii contravenționale. 

În cazul lui Vasile Cojocaru, fost polițist, judecat pentru neglijență în serviciu, procesul a fost încetat din motiv că fapta constituie contravenție. La fel ca și în celelalte cazuri, s-a înlăturat răspunderea contravențională din motivul intervenirii prescripției răspunderii contravenționale. 

În document nu se indică la care lege a amnistiei s-au referit judecătorii. Ultima lege a amnistiei adoptată de Parlament datează din 2021, în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. 

Cât costă viața unui om? 80 de mii de lei prejudiciu pentru soția victimei

Instanța a decis să admită parțial acțiunile civile înaintate de Tatiana Veretca, soția lui Alexei Veretca și Iurie Matcovschi, fost polițist, prieten cu victima, care a fost rănit în incident. S-a dispus încasarea de la Ion Corcodel în beneficiul succesoarei părții vătămate, Tatiana Veretca, a sumei de 80 de mii lei cu titlu de prejudiciu moral. În rest, acțiunea civilă a fost  respinsă. 

Acțiunea civilă a părții vătămate Iurie Matcovschi s-a admis parțial. S-a dispus încasarea de la Dmitri Colomeiciuc, Oleg Pruteanu și Constantin Țuțu în beneficiul părții vătămate Iurie Matcovschi a sumei de 70,17 mii de lei cu titlu de prejudiciu material, a sumei de 25 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral și a sumei de 36 de mii de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. În rest, acțiunea civilă a fost respinsă. 

Cum s-a examinat dosarul omorului din Codrii Orheiului timp de 12 ani

Dosarul omorului din Codrii Orheiului a fost examinat în primă instanță între 2013 și 2016, la Judecătoria Orhei.

Potrivit deciziei, prima instanță a constatat că la 28 aprilie 2012, „Ion Corcodel, fără știrea celorlalți participanţi, cu scopul omorului din pistolul pe care îl deținea legal, a efectuat în Alexei Veretca o împușcătură în regiunea toracelui, cauzându-i leziuni corporale în urma cărora Veretca a decedat, după care a părăsit locul săvârșirii infracțiunii.”

Potrivit învinuirii imputate, „Ion Corcodel, împreună cu Constantin Ţuţu, Oleg Pruteanu, Dumitru Colomeiciuc, Radu Andriţco, Alexandru Onişciuc şi alte persoane, sunt învinuiți de faptul că la 28 aprilie 2012 au încălcat grosolan ordinea publică, manifestând o vădită lipsă de respect faţă de societate, conştientizând că se află în loc public şi acţiunile lor se deosebesc prin obrăznicie deosebită, în baza unui motiv inventat, s-au deplasat spre automobilul în care se aflau Matcovschi Iurie şi Veretca Alexei în scopul de a-i maltrata.” 

Potrivit deciziei magistraților Judecătoriei Orhei, doar unul dintre inculpați, Ion Corcodel, a fost condamnat la opt ani de închisoare, ceilalți fiind declarați nevinovați.

Curtea de Apel, în luna mai 2019, a menținut decizia Judecătoriei Orhei și a stabilit, la fel, un singur vinovat în dosarul morții lui Alexei Veretca – Ion Corcodel, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare încă de prima instanță. Constantin Țuțu, dar și ceilalți inculpați, printre care un polițist, învinuiți de huliganism și neglijență în serviciu, au fost declarați nevinovați. 

La sfârșitul anului 2019, dosarul a fost trimis la rejudecare la CA Chișinău de către CSJ. Procurorii au cerut casarea sentinţei CA Chișinău şi pronunțarea unei noi hotărâri prin care Ion Corcodel să fie condamnat la 16 ani de închisoare, iar Oleg Pruteanu, Constantin Țuțu și Dmitri Colomeiciuc – la 7 ani de  închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. 

Pe 28 aprilie 2012, lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului, un grup de persoane, printre care şi campionul K1 Constantin Ţuţu, devenit ulterior deputat, a participat la o altercație soldată cu focuri de armă şi cu un deces. Alexei Veretca, alias „Krasavcik”, a fost ucis pe loc, iar fostul polițist Iurie Matcovschi, care era împreună cu victima, a fost rănit. Conflictul din Codri a avut loc în urma unei bătăi declanșate în seara din ajun între Alexei Veretca şi Radu Andriţco în faţa unei discoteci din Orhei. Veniţi în pădure să rezolve acel conflict, între Andrițco, susținut de un grup format din vreo 10 persoane, printre care şi Constantin Ţuţu şi Veretca, venit împreună cu Matcovschi, a avut loc un schimb de focuri, fatal pentru „Krasavcik”.

Tatiana Veretca: „Cu o asemenea decizie, numai una îmi vine în minte – ei (judecătorii, n.r.) au fost corupți”

„Sunt indignată la maxim, nu mă voi opri aici, voi merge până în pânzele albe. Acum discutăm cu avocatul cum să facem mai bine, cum să contestăm. Justiția lasă de dorit, absolut de tot. Cum nu s-a făcut justiție în 2012, după 12 ani – nici atât. Eu cred că e clar pentru toată lumea, la sigur au fost corupți, pentru că e imposibil, chiar și pentru cel mai simplu om e clar ca bună ziua ce a fost. După 12 ani, cu o asemenea decizie, numai una îmi vine în minte – ei (judecătorii, n.r.) au fost corupți. Corupția așa și bântuie, cum a fost de la început. Sunt materiale pierdute, sunt materiale care nu au fost expuse”, a menționat Tatiana Veretca, soția victimei, pentru ZdG. Iurie Matcovschi, cealaltă parte vătămată, nu a vrut să comenteze decizia, însă a spus că este dezamăgit.