Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Sîrbu neagă că a…

DOC Sîrbu neagă că a semnat amendamente cu privire la țigările electronice. Documentele îl contrazic

Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, respinge acuzațiile parlamentatului fracțiunii PAS, Radu Marian, cum că printr-un amendament semnat de acesta ar putea apărea țigări electronice cu nivel al nicotinei de 3 ori mai mare decât normele naționale și europene admise. Deși spune că nu a semnat un asemenea amendament, documentele identificate spun altceva.

Parlamentarul Radu Marian spune că la 16 decembrie, cu puțin timp înainte de ședința de seară a comisiei economie, buget, finanțe, deputații Vladimir Andronachi și Sergiu Sîrbu au depus câteva amendamente de modificare a politicii bugetar-fiscale, care n-au vreo legătură cu domeniul bugetar-fiscal, iar câteva amendamente se referă și la legea privind controlul tutunului.

Astfel, în R. Moldova ar putea apărea țigări electronice cu nivel al nicotinei de 3 ori mai mare decât normele naționale și europene admise.

Sergiu Sîrbu neagă însă că ar fi semnat vreun amendament în acest sens.

„Eu nu am nimic în comun cu amendamentul legat de tutun. Eu am semnat doar legat de jocurile de noroc. La mijloc probabil este vreo eroare. Voi verifica de ce a apărut această neclaritate”, a spus Sîrbu pentru ZdG.

Un document în posesia căruia am intrat îl contrazice, totuși, pe parlamentar. Semnătura acestuia, dar și a lui Vladimir Andronachi, se regăsește pe document.

„Cu asta vreau să mă clarific”, a adăugat deputatul atunci când i-am spus că avem documentul cu semnătura lui.

Anterior și vicepreședintele PDM,  Monica Babuc, a spus că Sergiu Sîrbu a semnat amendamentul cu privire la țigările electronice. Parlamentara a postat pe o rețea de socializare amendamentul semnat de fostul său coleg de partid.

„Sergiu Sîrbu mă întreba în emisiune dacă sunt sigură de faptul că a depus un amendament cu privire la țigările electronice, facilitarea comercializării lor, creșterea gradului lor de nocivitate și, din contra, diminuarea gradului de prevenire a consumatorilor cu privire la efectele nocive ale fumatului. Sunt sigură! L-a depus chiar la 16 decembrie în ziua când noua majoritate parlamentara PSRM-Șor-Pentru Moldova a votat la pachet toate proiectele de interes major… pentru componentele acesteia”, a scris Babuc pe pagina sa de Facebook.

Prin acest amendament, votat la pachet cu altele care vizează Legea 278, deputații au permis majorarea cantității de nicotină, care se menține într-un mililitru lichid din țigările electronice și din flacoanele de reumplere de la 20 de miligrame la 72 de miligrame. Cantitatea e de 3,5 ori mai mare decât norma admisă de directivele europene, spun specialiștii în domeniu.