Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Singurul inculpat condamnat la…

DOC Singurul inculpat condamnat la închisoare, în 2021, în dosarul mitei pentru judecători solicită CSJ-ului accelerarea judecării cauzei penale în ordine de recurs. Decizia magistraților

Sursa: ZdG

Cererea privind accelerarea judecării cauzei penale în ordine de recurs depusă de Vitalii Furtuna, singurul inculpat condamnat la închisoare, în 2021, în dosarul mitei pentru judecători, a fost respinsă miercuri, 4 septembrie, de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ). Furtuna este asistentul judiciar de la Curtea de Apel Chișinău care, potrivit prourorilor, ar fi intermediat transmiterea a 2000 de euro de la un medic către un judecător pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-o cauză.

Vitalii Furtuna a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Comrat din 28 iunie 2023, prin care a fost menținută sentința primei instanțe în partea ce-l viza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani. De asemenea, Furtuna a fost obligat să nu părăsească țara până la definitivarea sentinței.

Pe 28 august 2024, Furtuna a depus o cerere prin care a solicitat accelerarea examinării recursului. El susține că din luna iunie 2023 execută pedeapsa stabilită prin actul judiciar, pe caz fiind stabilită о ședință pentru 19 iunie 2024, care a fost amânată fără stabilirea datei ulterioare. De asemenea, acesta invocă starea materială precară și faptul că este unicul întreținător al familiei în care sunt trei copii minori.

De cealaltă parte, judecătorii CSJ spun că examinarea recursului în această cauză „a fost îngreunată de demisiile judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie”. Potrivit acestora, în prezent în cadrul instanței nu sunt ocupate 10 funcții de judecător.

„(…) Examinarea unei cauze penale în recurs în mai puțin de 12 luni, dacă nu sunt invocate circumstanțe excepționale, nu ridică întrebări cu privire la încălcarea termenului rezonabil prin prisma art. 6 CEDO. În această cauză, dosarul penal a parvenit la Curtea Supremă de Justiţie cu mai puțin de un an în urmă şi a fost redistribuit, iar nicio persoană nu este încarcerată în baza hotărârilor emise în această cauză.

Starea materială precară a familiei dlui Furtuna nu constituie un motiv suficient pentru a examina această cauză în afara rândului, deoarece argumente similare ar putea fi invocate în majoritatea cauzelor penale, iar, conform legii, în cazul achitării, toate prejudiciile urmează a fi compensate.

Cauza dată cade sub incidența categoriilor de dosare care urmează a fi examinate cu prioritate conform art. 20 alin. (3) Cod de procedură penală. Totuși, Curtea Supremă de Justiției are și alte recursuri depuse n anii 2021-22 care trebuie tratate cu prioritate (…)”, se spune în hotărârea CSJ.

Potrivit judecătorilor, o cerere repetată privind accelerarea examinării recursului poate fi înaintată după 6 luni. Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

ZdG scria în mai 2021 că Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă, judecătoare inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018 au fost achitate definitiv de un complet de judecători de la Judecătoria Chișinău, întrucât procurorul care gestiona cazul nu a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău pe motiv că „acuzarea de stat a considerat că sentința a fost una întemeiată în privința acestora”.

Atunci, solicitată de Ziarul de Gardă, Elena Cazacov, procurora care gestiona cazul, ne-a comunicat faptul că sentința a fost atacată doar în privința judecătoarelor Svetlana Tizu și Liubovi Brânză. Cât privește magistratele Galina Moscalciuc și Victoria Hadârcă în privința cărora procurora nu a atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au admis la 18 mai 2021 cererile magistratelor privind reîncadrarea lor în funcție. Ulterior judecătoarea Galina Moscalciuc a demisionat.

În martie 2019, în acest dosar a fost condamnat la o pedeapsă non-privativă de libertate medicul Vadim Scarlat. Acesta a recunoscut că a oferit mită în valoare de 2 mii de euro și a relatat instanței cum au circulat banii. Conform informațiilor din decizia motivată emisă anterior pe numele lui Vadim Scarlat, medicul și asistentul judiciar, Vitalii Furtună se cunoșteau de circa doi ani, doctorul fiind cel care i-a prestat servicii soției acestuia în timpul sarcinii și la nașterea copiilor. Cunoscând că Furtună are cunoștințe juridice, Scarlat i s-a adresat pentru a-i fi acordată consultanță în cadrul unui dosar penal în care acesta era vizat, cu privire la decesul unui nou-născut. Vadim Scarlat și-a recunoscut vina, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, susținând că se căiește sincer pentru fapta comisă. Pe 11 martie 2019, Judecătoria Chișinău i-a aplicat lui Scarlat o amendă de 115 mii de lei. Sentința nu a fost contestată, ea rămânând definitivă și irevocabilă. 

Un alt inculpat din dosar, Mihai Gandrabura, urma să fie despăgubit cu 7 700 de lei pentru că a fost în arest timp de 77 de zile „în condiții inumane și degradante”.

Pe 28 iunie 2023, Curtea de Apel Comrat a decis casarea parțială a sentinţei judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 17 martie 2021, în cauza penală de corupție în care cinci magistrate au fost achitate.