Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Scrisoarea expediată de Moldovagaz…

DOC Scrisoarea expediată de Moldovagaz Ministerului Energiei după ce o delegație a întreprinderii a fost recent în Federația Rusă. Vadim Ceban: „Prețul de la Gazprom e mult mai convenabil”

O delegația a Societăți pe Acțiuni Moldovagaz a fost deja într-o vizită de lucru la Sankt Petersburg, acolo unde este așteptat ministrul Energiei Victor Parlicov, care susține că merge în Federația Rusă pentru a afla de la reprezentanții Gazprom dacă „ei vor executa contractul în orice condiții, chiar dacă nu va fi tranzit prin Ucraina, sau nu”. Delegația s-a întors acum aproape două săptămâni cu un răspuns la întrebarea ministrului, potrivit unei scrisori expediate de Moldovagaz în adresa Ministerului Energiei. Mai mult, Gazprom s-ar fi arătat „disponibil” să livreze gaze naturale și malului drept.

ZdG a solicitat un comentariu de la purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Vitalie Condrațchi, care ne-a comunicat, în dimineața zilei de vineri, că instituția urmează publice un comunicat de presă într-o oră. Contactat repetat după câteva ore, acesta a spus că Ministerul nu va comenta scrisoarea.

Potrivit documentului publicat de jurnalistul Alexandru Cozer, drept rezultat al sesiunilor de discuții „s-a ajuns la înțelegerea privind disponibilitatea SAP „Gazprom” de a livra SA „Moldovagaz” la hotarul Federația Rusă – Ucraina gaze naturale destinate consumatorilor din partea dreaptă a r. Nistru în volum de 294 de milioane de metri cubi în primul trimestru al anului 2025, iar pentru consumatorii din partea stânga r. Nistru – 2005.776 de milioane de metri cubi pentru întreg anul 2025”.

„În lumina celor relatate, considerăm oportună continuarea negocierilor la nivel ministerial și sectorial dintre Ucraina si Republica Moldova privind transportarea gazelor natural prin teritoriul Ucrainei după 31.12.2024. În acest sens, SA „Moldovagaz” planifică săptămâna următoare la Kiev, Ucraina, organizarea unei ședinte tehnice comune cu reprezentanții Оператор ГТС України (OGTSU), SA „Moldovagaz” și SRL „Vestmoldtransgaz””, s-a mai menționat în scrisoare.

Contactat de ZdG, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că „discuțiile sunt la nivel tehnic”, dar vizita la Kiev nu ar fi avut loc.

Întrebat de ce s-a discutat despre gaze naturale pentru malul drept al Nistrului, având în vedere că Gazpromul livrează gaze doar malului stâng, din decembrie 2022, după ce autoritățile din R. Moldova au fost informate că țara va primi doar 43% din volumele contractuale, acesta a făcut referire la contractul semnat de Moldovagaz, valabil până în noiembrie 2026, același act pe care Gazprom nu l-a respectat anterior.

„Acolo sunt volumele. În caz că este disponibilitate și logistic este posibil, de ce nu? Prețul de la Gazprom e mult mai convenabil decât de pe bursă. Asta nu înseamnă că tehnic este posibil, dacă Gazprom va fi de acord să livreze. Este disponibilitate să discutăm acest subiect, asta este menționat în scrisoare, atât”, a declarat Vadim Ceban.

Oficialul a subliniat că „contractul este semnat cu Moldovagaz, Moldovagaz ia decizia unde este prețul mai convenabil, și așa spune legea”.

„Dacă este convenabil și sunt volumele de gaze de la Gazprom, de ce să nu le cumpărăm? (…) Aici nimeni nu mă va convinge contrariul. Astăzi prețul de la Gazprom este în jur de 380 de dolari pentru o mie de metri cubi. La bursă, fără aducerea la hotar, este 500 de euro”, a mai spus Vadim Ceban.

  • Actuala componență a Consiliului de Administrație al întreprinderii „Moldovagaz” a expirat marți, 25 iunie 2024. Astfel, pentru o perioadă de trei luni a fost aprobat un nou Consiliu, compus de șapte persoane. Noul președinte al Consiliului de Administrație a fost propus Dorin Junghietu, Vadim Ceban fiind propus pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație.
  • Conform unui comunicat de presă emis de Energocom, prețul mediu ponderat al gazelor procurate în perioada iulie-septembrie a constituit 35.25 euro/MWh (sau 404,92 dolari per 1000 de metri cubi). În acest scop au fost folosiți bani din grantul oferit R. Moldova de Guvernul Norvegiei Nansen, din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și surse proprii ale companiei.

Expertul Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, a declarat că vede vizita anunțată de Parlicov la Sankt Petersburg drept „o capcană și o umilință”.

„Luni de zile ni s-a vorbit despre „depolitizarea subiectului gazelor”, că „am scăpat de dependența de gazele rusești”, ca mai apoi să meargă ministrul la Gazprom. Foarte „consecvent”. Au fost anunțate 3 subiecte de discuție:

  • livrarea gazelor în regiunea transnistreană;
  • datoria la gaz;
  • abrobarea Consiliului de administraţie la Moldovagaz.

1. Gaze pentru malul stâng

Toată lumea știe că regiunea transnistreană nu plătește pentru gaz. Decizia de a livra gaze pe datorie se ia la kremlin, iar Miller și întreg Gazpromul nu hotărăsc nimic. Toți ştiu asta. Atunci care-i rostul să negociezi cu ei? Care-i mesajul nostru? Daţi-ne gaz pe degeaba?

Autorităţile noastre au anunţat că nu vor obstrucţiona livrarea gazelor către malul stâng, dacă Rusia vrea să le dea gaz pe datorie. Potrivit contractului, Gazprom are obligaţia să aducă gaze la hotarul Republicii Moldova. Cel mai probabil, după 31 decembrie nu vor mai putea tranzita prin Ucraina. Gazprom nu are decât să se adreseze la Moldovagaz (nu la minister!) şi să ceară modificarea contractului, cu livrarea gazelor la hotarul Ucraina-Rusia. Iată în baza unei asemenea adresări putem discuta cine să transporte gazele prin Ucraina.

Alternativ, Gazprom poate aduce gaze prin Turcia, în regim revers prin gazoductul transbalcanic (Bulgaria-România). Vor să dea gaze, au toate posibilităţile s-o facă, nu avem ce discuta cu ei.

Gazele „pe datorie” se vor termina. Gazprom poate opri livrările în orice moment. Noi trebuie să fim pregătiţi ce facem mai departe, să avem un Plan de reintegrare. Discutăm acest lucru de 2 ani. Ce a făcut Guvernul, Preşedinţia şi Parlamentul în acest sens? Ori aşteptăm să dea criza peste noi ca să ne trezim?

2. Despre datoria la gaz

Sunt 2 căi de soluţionare: tranzacţie amiabilă sau adresarea în judecată. Partea moldovenească nu recunoaşte datoria, auditul internaţional a confirmat că este nejustificată. În septembrie 2023 s-a anunţat că putem achita doar 8,6 din cele 720 milioane de dolari din pretinsa datorie şi a fost transmis un proiect de acord către Gazprom. Răspuns de la Gazprom nu este. În cazul dat, mergem în instanţă, după cum prevede statutul Moldovagaz – când acţionarii au neînţelegeri, se adresează în judecată (art. 2 p. 29 şi art. 27 p.10 din statut). În loc să numim o conducere normală la Moldovagaz şi să pregătim materialele pentru judecată, alergăm la Gazprom.

Mai mult, acţionar la Moldovagaz este Agenţia Proprietăţii Publice. Sper că s-a discutat cu ei care e poziţia noastră în privinţa datoriei.

3. Aprobarea Consiliului de Administraţie la Moldovagaz

Reprezentanţii Gazprom nu au votat pentru schimbarea conducerii Moldovagaz pentru că ştiu că unii decidenţi politici de la Chişinău îşi doresc să-l păstreze pe actualul preşedinte. Spre exemplu, ce a căutat Andrei Spînu în deplasare cu preşedintele Moldovagaz la Vulcăneşti în luna septembrie? Ce treabă are MIDR cu Moldovagaz?

Blocajul poate fi depăşit prin instituirea administrării externe la Moldovagaz. Atunci Gazprom va înţelege că nu au încotro şi vor vota. Din acest motiv am cerut înregistrarea proiectului de lege, ca să aflăm cine blochează procesul. La mijloc sunt interese, rămâne să vedem care sunt ele.

Deoarece proiectul de lege nu este încă înregistrat, Gazprom în continuare va refuza numirea unui nou Consiliu de Administraţie. Cu alte cuvinte, ministrul Parlicov nu are poziţii de negociere.

Am explicat ministrului toate aceste aspecte, regret că a decis să nimerească în această capcană. Cred că îl vom revedea pe tovarăşul Kuprianov (purtător de cuvânt la Gazprom) săptămâna viitoare la ştiri, să ne povestească cât de neobrăzaţi sunt moldovenii…”, a scris Tofilat pe rețelele de socializare.

Ministrul Energiei: „Înțeleg că este sensibilă însăși vizita în Federația Rusă, care este țară agresor în cazul Ucrainei, dar acestea sunt opțiunile”

Ministrul Energiei Victor Parlicov susține că va merge la Sankt Petersburg luni, 25 noiembrie, pentru a afla de la reprezentanții Gazprom dacă „ei vor executa contractul în orice condiții, chiar dacă nu va fi tranzit prin Ucraina, sau nu”. Acesta a declarat că scenariul în care regiunea transnistreană nu va mai primi gaze naturale gratis de la Gazprom va fi „un scenariu foarte dificil, pentru regiunea transnistreană în general trist”. Responsabilul a afirmat că subiectul datoriilor pe care Gazprom le impută malului drept al R. Moldova a fost indicat în invitația la discuții.

Acesta a spus că „înțelege că este sensibilă însăși vizita în Federația Rusă, care este țară agresor în cazul Ucrainei, dar acestea sunt opțiunile”. „Ori mergi și discuți, ori nu mergi și discuți. Dacă nu discuți ratezi o posibilitate de a avea un dialog și a rezolva problema”, a menționat Parlicov.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, dar și noul director desemnat al Moldovagaz, Dorin Junchietu, merg săptămâna viitoare la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu reprezentanții Gazprom. Aceștia merg în Federația Rusă pentru a se asigura „că vor fi livrări de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, astfel încât să fie asigurați cu gaze cetățenii de acolo, dar și pentru producerea energiei pe malul drept”. Informația a fost confirmată de către premierul Dorin Recean, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la„Cutia Neagră” de la TV8.

La 1 ianuarie 2025, un contract care reglementează tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se va încheia. Astfel, țările care folosesc ruta de tranzit ucraineană vor fi nevoite să găsească alternative.

Kievul declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.

În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Federația Rusă, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.