Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Raport MONEYVAL: R. Moldova…

DOC Raport MONEYVAL: R. Moldova și-a consolidat cadrul legal de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, dar mai trebuie să remedieze câteva deficiențe

Sursa foto: cadyson.ro

R. Moldova și-a consolidat cadrul legal și instituțional de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, dar mai trebuie să remedieze câteva deficiențe, menționează MONEYVAL, organismul de combatere a spălării banilor al Consiliului Europei, într-un raport publicat marți, 11 iunie.

Autorii raportului salută faptul că R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește remedierea majorității deficiențelor tehnice care au un impact asupra aplicării sancțiunilor financiare specifice legate de terorism, de finanțarea terorismului și de proliferarea armelor de distrugere în masă și de finanțarea acestora.

Cu toate acestea, MONEYVAL constată că țara noastră a înregistrat „doar progrese limitate în remedierea deficiențelor care afectează aplicarea standardelor Grupului de Acțiune Financiară pentru controlul spălării de bani (FATF) privind activele virtuale și furnizorii de servicii de active virtuale”.

„Măsurile de remediere întreprinse de autorități de la adoptarea raportului de evaluare reciprocă în iulie 2019 și de la prima monitorizare din mai 2022 au îmbunătățit conformitatea în ceea ce privește șase dintre cele 12 recomandări care au fost evaluate ca fiind parțial conforme”, se spune într-un comunicat MONEYVAL.

Raportul MONEYVAL accentuează faptul că R. Moldova nu a îndeplinit așteptările de a remedia majoritatea deficiențelor de conformitate tehnică în termen de trei ani de la adoptarea raportului de evaluare reciprocă și îndeamnă autoritățile moldovenești să facă acest lucru până în iunie 2025.

Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL) este un organism de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea respectării principalelor standarde internaționale de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a finanțării proliferării armelor de distrugere în masă, precum și a eficacității punerii în aplicare a acestora. MONEYVAL evaluează 33 de state și vine cu recomandări pentru autoritățile naționale cu privire la îmbunătățirile necesare în ceea ce privește sistemele de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.