Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Rămâne liderul CUB în…

DOC Rămâne liderul CUB în afara cursei prezidențiale? CSJ a pus punct în litigiul cu CEC

Sursa foto: Elena Covalenco/ IPN

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, rămâne în afara cursei pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat inadmisibil recursul depus de politician împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău. Hotărârea instanței a fost pronunțată miercuri, 9 octombrie.

Judecătorii susțin că recursul depus de avocatul Veaceslav Botnari, în interesele lui Igor Munteanu, conține obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cererea de chemare în judecată, care „au fost analizate minuțios de către Curtea de Apel Chişinău, fiind apreciate în mod corespunzător”.

„Simpla trimitere la un text de lege, fără explicarea pretinsei interpretări și/sau aplicări eronate a prevederilor legale de către Curtea de Apel Chişinău nu echivalează cu un argument (…)”, se spune în hotărârea CSJ.

În fața instanței, avocatul liderului CUB a menționat că sancțiunea aplicată lui Igor Munteanu, prin invalidarea a 588 de semnături, pentru faptul că susținătorul este arondat în altă circumscripție electorală decât cea pe care au fost colectate semnăturile, reprezintă „o ingerință în dreptul candidatului de a fi ales și o ingerință în dreptul persoanei de a participa la administrarea treburilor publice, precum și în dreptul persoanei de a putea alege un candidat care ar vrea să-l reprezinte și pe care l-a susținut prin semnătura sa”.

Încheierea este irevocabilă:

Pe 1 octombrie 2024, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea lui Igor Munteanu de a-i impune Comisiei Electorale Centrale să-l înregistreze pe acesta în cursa pentru funcția de președinte al R. Moldova.

Instanța a constatat că numărul de semnături valide necesare pentru înregistrarea candidaturii nu a fost atins, din cauza invalidării unui număr semnificativ de semnături pe motive ce țin de „neconformități administrative, discrepanțe în datele susținătorilor și lipsa sprijinului din suficiente unități administrativ teritoriale”.

Liderul CUB a apreciat decizia Curții de Apel „ca fiind ilegală, neîntemeiată și părtinitoare” în raport cu acesta.

„(…) Am contestat decizia de invalidare a 1,255 de semnături pe baza unor presupuse erori în datele de identificare, temeiuri care nu regăsesc în Codul Electoral și nu pot reprezenta motiv de anulare a semnăturilor contestate. Mai mult, în 2 ore dintre ședințele Curții de Apel, apelantul a căutat și a găsit un număr mare de persoane, care au confirmat semnăturile lor și numărul corect din buletinele lor, ceea ce confirmă bănuiala asupra unor grave erori conținute în baza de date ale Comisiei Electorale Centrale. Dovezile au fost anexate la cauza acestui dosar, dar nu au influențat decizia completului de judecători, care au respins demersul nostru”, a subliniat Igor Munteanu.

Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Pentru alegerile din 20 octombrie 2024, CEC a tipărit câte 1 809 buletine de vot pentru cei care au solicitat să-și exercite dreptul de vot prin corespondență și câte 852 200 buletine de vot, pentru fiecare scrutin, destinate secțiilor de votare din străinătate.