Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Prima instanță obligă Ministerul…

DOC Prima instanță obligă Ministerul Finanțelor să achite peste 2 milioane de lei televiziunii interstatale MIR

Sursa foto: Mir24.tv

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Liudmila Holevițcaia a admis acțiunea în contencios administrativ a Teleradiocompaniei „МIR” împotriva Ministerului Finanțelor al R. Moldova privind obligarea efectuării transferului mijloacelor financiare. Prin decizia aprobată în data de 13 iunie, Ministerul a fost obligat să achite din bugetul de stat cotele de membru și datoriile, asta pentru că „МIR” se regăsește în lista organizațiilor internaționale și regionale, aprobată de Guvern pentru anul 2022, transmite anticoruptie.md.

Astfel, instituția urmează să transfere din bugetul de stat suma de 2 milioane 613 mii de lei în contul companiei.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunţarea dispozitivului hotărârii.

„(…) Se obligă Ministerul Finanțelor al R. Moldova să execute hotărârea Guvernului R. Moldova ***** în partea pct. 69 din „Lista organizațiilor internaționale și regionale cărora R. Moldova urmează să achite din bugetul de stat pentru anul 2022 cotele de membru și datoriile”, prin efectuarea transferului din bugetul de stat pentru anul 2022 a mijloacelor financiare în sumă de 2 613 000 (două milioane șase sute treisprezece mii) de lei”, se spune în decizia instanței.

Pe 4 aprilie 2023, Guvernul a decis să nu mai cotizeze pentru televiziunea interstatală MIR, iar pe 19 aprilie, Cabinetul de miniștri a aprobat denunțarea acordurilor privind crearea și activitatea instituției.

Ulterior, reprezentanții televiziunii interstatale MIR au dat în judecată Ministerul Finanțelor al R. Moldova după ce autoritățile nu au transferat companiei 2,6 milioane de lei, ce urmau să fie alocați din bugetul de stat în 2022, notează media-azi.md.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor pentru Media Azi, reprezentanții MIR au înaintat cererea de judecată împotriva instituției pe 12 octombrie 2022, invocând faptul că, deși R. Moldova urma să achite anul trecut suma de aproape 3,5 milioane de lei televiziunii interstatale, au fost transferați doar 871 mii de lei. 

În prezent, posturile de televiziune Mir TV și Mir 24, comune pentru spațiul CSI, nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în R. Moldova.