Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președintele Adunării Populare a…

DOC Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, care a participat la crearea blocului lui Șor, îi cere Maiei Sandu să nu promulge legea privind revizuirea hărții judiciare 

Sursa: Народное Собрание Гагаузии/Facebook

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, care a fost prezent la Moscova în momentul creării blocului „Victorie”, afiliat oligarhului Ilan Șor, cere președintei Maia Sandu să nu promulge proiectul de lege, adoptat de Parlament pe 13 iunie, care prevede reorganizarea instanțelor judecătorești și a curților de apel „cu scopul de a îmbunătăți calitatea actului justiției și de a asigura utilizarea rațională a banului public”.

Într-o scrisoare adresată șefei statului, „prezidiul Adunării Populare a Găgăuziei” numește legea privind reorganizarea instanțelor judecătorești și a curților de apel drept „antipopulară” și invocă faptul că aceasta „ar putea încălca drepturile și interesele legale ale locuitorilor UTA Găgăuzia”. Scrisoarea a fost semnată pe 13 iunie, însă publicată pe 17 iunie.

„(…) Declarăm că propunerea de lichidare a instanţelor de judecată autonome şi transferul unor localităţi sub jurisdicţia unei circumscripţii judecătoreşti din altă unitate administrativ-teritorială a ţării va atrage rezultatul invers şi este absolut inacceptabil pentru locuitorii autonomiei (…)”, se menționează în document.

Pe 30 mai 2024, proiectul de lege care prevede revizuirea hărții judiciare a fost votat de Parlament în a doua lectură. Documentul prevede reorganizarea instanțelor judecătorești și a curților de apel „cu scopul de a îmbunătăți calitatea actului justiției și de a asigura utilizarea rațională a banului public”. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției, având la bază „Raportul privind evaluarea reformei judiciare”, realizat în cadrul proiectului Uniunii Europene „Sprijin pentru prevenirea eficientă și combaterea corupției în sectorul justiției din Moldova”. La elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de recomandările Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției.

Pe 13 iunie 2024, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în lectura a treia. Documentul prevede, printre altele, că sediul secundar Vulcănești al Judecătoriei Comrat se transferă la Judecătoria Cahul, Judecătoria Cahul urmând să aibă sedii secundare în orașele Taraclia, Cantemir și Vulcănești. Totodată, Judecătoria Anenii Noi cu sediul secundar Bender (Varnița) va fuziona cu Judecătoria Căușeni. Astfel, Judecătoria Căușeni va avea sedii secundare în orașele Ștefan-Vodă, Anenii Noi și Bender (Varnița).

„La revizuirea hărții judiciare au fost luate în calcul o serie de aspecte precum crearea judecătoriilor suficient de mari, care să asigure formarea completelor de judecată și specializarea judecătorilor, volumul de muncă al instanțelor de judecată, costuri etc. Astfel, se propune ca, din numărul total de 15 judecătorii să rămână 14. Proiectul de lege mai propune reconfigurarea curților de apel: Curtea de Apel Centru (Chișinău), Curtea de Apel Nord (Bălți), Curtea de Apel Sud (sediul central – Cahul, sediul secundar – Comrat).

Între prima și a doua lectură, documentul a fost supus unui proces de consultări publice, la care au participat reprezentanți ai autorităților administrației publice responsabile în domeniu, ai Avocatului Poporului, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai UTA Găgăuzia și ai societății civile. Totodată, Asociația Promo-LEX a organizat, la Varnița, o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat despre asigurarea accesului la justiție pentru locuitorii din stânga Nistrului și din municipiul Bender, urmare a modificării hărții judiciare”, se spune în comunicatul Legislativului.

Potrivit autorităților, proiectul de lege nu are drept scop reducerea sau majorarea numărului de judecători sau de angajați ai judecătoriilor și ai curților de apel. De asemenea, judecătorii și angajații din sediile redistribuite către alte instanțe își vor continua activitatea la locul actual de muncă. Singura deosebire este că, din punct de vedere administrativ, se va considera că activează în alte judecătorii.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, instanțele naționale au avut în procedură 353 201 de dosare. Cele mai multe dintre ele, 122 846 de dosare, au fost la Judecătoria Chișinău, iar 43 177 de dosare – la Curtea de Apel Chișinău. Cel mai mic volum de lucru la nivelul instanțelor judecătorești de nivelul întâi a fost înregistrat la Judecătoria Criuleni și Judecătoria Anenii Noi. În cazul curților de apel, cel mai mic număr de dosare a fost înregistrat la Curtea de Apel Comrat.