Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ „Politicienii trebuie să se…

DOC „Politicienii trebuie să se abțină de la a da ordine justiției”. Cum răspunde Veronica Dragalin invitației Comisiei juridice de a fi audiată pe cazul Tatianei Răducanu

Sursa foto: Colaj ZdG

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a refuzat să se prezinte în fața Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului, pentru a oferi informații despre scrisoarea în care era vizată fosta membră a comisiilor pre-vetting și vetting, Tatiana Răducanu.

Într-o scrisoare expediată președintei Comisiei de către Veronica Dragalin, consultată de Ziarul de Gardă, se menționează că „audierea de către membrii Comisiei a unui procuror sau judecător indiferent de funcția deținută se situează în afara cadrului legal care reglementează obiectul de activitate și competențele funcționale ale Comisiei juridice, numiri și imunități”.

În cazul unor neclarități, susține șefa PA, instituția va comunica în scris, în baza unei solicitării a Comisiei juridice, numiri și imunități, „aspectele ce se doresc a fi clarificate, cu respectarea limitelor impuse de Constituție și legea procesual penală”.

„(…) Procurorii pot oferi informații de interes public, dar care nu implică darea explicațiilor sau justificărilor asupra soluției adoptate, precum şi elucidarea aspectelor procesuale privind derularea unor cauze aflate pe rol, iar politicienii trebuie să se abțină de la a da ordine justiției, fapt reiterat de Curtea Constituțională, în hotărârile nr. 29 din 23 septembrie 2013, nr. 20 din 04 iunie 2014.

Cu toate acestea, la 07 mai 2024, prin scrisoarea nr. 4558, adresată domnului Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova, Procuratura Anticorupție a comunicat, în scris, informație relevantă în legătură cu o persoană numită de Parlament în Comisia Pre-Vetting. Ulterior, Procuratura Anticorupție a furnizat informație adițională referitor la aceste circumstanțe, prin comunicate de presă publicate pe pagina sa oficială, la 15 mai 2024 și la 16 mai 2024 (…)”, se menționează în scrisoare.

Solicitată de Ziarul de Gardă, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a refuzat să se expună pe marginea conținutului scrisorii expediate de Veronica Dragalin.

„(…) Am anunțat membrii Comisiei juridice despre răspunsul Procuraturii Anticorupție și am invitat colegii dacă vor să formuleze întrebări în formă scrisă sau solicitare de informații, până acum niciunul dintre colegi nu s-a apropiat ca să formulăm un demers în adresa Procuraturii Anticorupție (…)”, a spus Veronica Roșca.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”. Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată. Într-un mesaj expediat mai multor instituții de presă, Răducanu a afirmat că „circumstanțele la care face referire Dragalin nu au avut loc”. Ulterior, Răducanu a depus o plângere pe numele șefei PA la Procuratura Generală și la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), solicitând inițierea unei proceduri disciplinare pe numele Veronicăi Dragalin.

La mijlocul lunii mai, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au invitat-o pe șefa PA la Parlament pentru a venit cu anumite clarificări în cazul Tatianei Răducanu.

Pe 12 iunie 2024, PA a inițiat o cauză penală pentru investigarea unei presupuse acțiuni ilegale de corupere activă. În cadrul cauzei fiind vizată fosta membră a comisiilor pre-vetting și vetting, Tatiana Răducanu.