Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Poliția anunță că investighează…

DOC Poliția anunță că investighează mai multe cazuri legate de un canal de Telegram care publică imagini indecente cu fete și femei din R. Moldova. Victimele sunt îndemnate să coopereze cu organele de anchetă

Sursa foto: Colaj Moldova/org

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că investighează mai multe cazuri legate de un canal de Telegram care publică imagini indecente cu fete și femei din R. Moldova. Reprezentanții instituției susțin că au pornit mai multe cauze penale și sunt realizate „un șir de măsuri procesuale și de investigație, inclusiv cu parteneri din afara țării”.

Poliția subliniază că a cerut de mai multe ori administratorilor Telegram să blocheze canalul și să ofere informații despre cei implicați, însă aceștia nu au răspuns și canalul continuă să fie activ.

„Prima cerere a fost trimisă încă în luna iunie curent, dar până acum nu a venit niciun răspuns. Oamenii legii continuă investigațiile și îndeamnă victimele să coopereze cu Poliția pentru a ajuta în anchetă”, se spune într-un comunicat al IGP.

Sursa foto: IGP

De curând, mai multe activiste pentru drepturile femeilor printre care Lorelei Grigoriță, Doina Danielean și Anastasia Slacfenco au bătut alarma despre existența unor grupuri de Telegram cu conținut pornografic. În aceste grupuri sunt distribuite imagini intime cu femei din Moldova fără consimțământul acestora, iar accesul într-un astfel de grup costă între 200 și 300 de lei. Activistele au cerut implicarea autorităților în aceste cazuri, notează Moldova.org.

Lorelei Grigoriță, activistă pentru drepturile femeilor, spune că a fost contactată de cel puțin două femei imaginile cărora ar fi apărut în acest grup. Una dintre ele spune că imaginile din grup îi sunt atribuite, dar în poze nu apare ea. O altă tânără, imaginile căreia ar fi fost postate mai demult, ar fi primit apeluri în care i s-ar fi cerut bani ca să fie șterse imaginile.

„Din cauza presiunii se simțea foarte vulnerabilă și a fost nevoită să abandoneze lucrul. Plângerile pe care le-a depus la poliție nu dădeau un rezultat, pentru că grupurile respective, chiar dacă au fost șterse, imaginile se scurgeau de la o sursă la alta și poliția dădea din umeri”, declară Lorelei Grigoriță.

Lorelei adaugă că în mai multe cazuri imaginile erau transmise de către foștii parteneri, drept răzbunare sau revenge porn.

Moldova.org a reușit să confirme existența acestor canale. În unul dintre cele mai cunoscute canale, numit Car Vertical, cu alte subgrupuri satelit, numărul membrilor depășea cifra de 35 000.

Circa 10 victime ale acestui grup organizat s-au adresat Coaliției Viața fără Violență în căutarea ajutorului.

Fondatorul și directorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost reținut pe 24 august la Aeroportul „Le Bourget” din Franța. Durov, care deține și cetățenia franceză, se întorcea cu avionul său privat din Azerbaidjan, acolo unde recent a mers în vizită și președintele rus Vladimir Putin. Fondatorul Telegram este acuzat de 12 infracțiuni, inclusiv escrocherie și încălcarea legislației privind stupefiantele.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că arestarea lui Pavel Durov „nu este în niciun caz o decizie politică”. Telegram a respins acuzațiile parchetului francez, iar pe 28 august Durov a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar în baza unei cauțiuni de 5 milioane de euro.