Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Poate intra Filip Kirkorov…

DOC Poate intra Filip Kirkorov în R. Moldova? Artistul rus a câștigat în prima instanță procesul cu Poliția de Frontieră

Sursa foto: Meduza

Artistul rus Filip Kirkorov, care în urmă cu doi ani a primit refuz de intrare în R. Moldova, va avea din nou acces în țara noastră, transmite TV8. Se întâmplă după ce Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a admis acțiunea în contencios administrativ înaintată de Kirkorov împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și a dispus anularea deciziei din iulie 2022 prin care acestuia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova.

Hotărârea primei instanțe a fost pronunțată pe 30 mai de magistrata Violeta Chisilița.

„(…) Se anulează decizia privind refuzul intrării persoanei în Republica Moldova din 28 iulie 2022 emisă de Sectorul Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău în privința lui Kirkorov Filip.

Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani. Motivarea apelului se prezintă la instanța de apel în termen de 30 de zile de la data notificării hotărârii motivate. Dacă se depune împreună cu apelul, motivarea apelului se depune la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani”, se spune în hotărârea instanței.

Cu doi ani în urmă, Filip Kirkorov a primit refuz de intrare în R. Moldova. Poliția de Frontieră declara în acea perioadă că, fiind supus controlului, conform protocoalelor stabilite, acesta nu întrunea condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Pe 19 iunie 2020, Kirkorov urma să cânte la un concert organizat de Veaceslav Valico, cel care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Evenimentul însă a fost anulat.

Ulterior, Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina, a contestat la Judecătoria Chișinău decizia Poliției de Frontieră a R. Moldova de a-i refuza intrarea în țară.

Artistul rus Filip Kirkorov are în continuare interdicție de intrare în Lituania. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a declarat drept inadmisibilă cererea depusă de acesta în legătură cu măsura aplicată de autoritățile lituaniene. Hotărârea a fost pronunțată pe 18 aprilie 2024.