Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O judecătoare vizată anterior…

DOC O judecătoare vizată anterior de percheziții, într-un dosar de trafic de influență și corupere pasivă, cere anularea suspendării ei din funcție. Decizia CSJ

Sursa foto: ZdG

Magistrata Valentina Garabagiu, vizată în noiembrie 2023 de percheziții într-un dosar de trafic de influență și corupere pasivă, rămâne suspendată din funcție. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins ca neîntemeiată cererea judecătoarei prin care aceasta a cerut anularea unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind suspendarea ei din funcție „până la adoptarea hotărârii definitive pe cauza dată”.

O hotărâre în acest sens a fost pronunțată pe 7 iunie 2024 de către magistrații Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă. Judecătorii își motivează decizia prin faptul că „solicitarea de suspendare a fost formulată fără a fi detaliată şi argumentată existența pericolului iminent de producere a unor prejudicii ireparabile prin executarea în continuare a actului administrativ individual defavorabil”.

„(…) Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție constată inexistența unor elemente ce ar institui evident şi fără depășirea limitelor fondului cauzei suspiciuni serioase şi rezonabile privind ilegalitatea actului administrativ defavorabil, pe care reclamanta l-a contestat. Or, clarificarea acestor suspiciuni ar putea fi realizată doar în urma unei analize în fond a pretențiilor privind anularea actului administrativ supus contestării. Argumentele reclamantei cu privire la erorile discreționare la emiterea actelor contestate se referă la fondul cauzei (…)”, se spune în decizia instanței.

Pe 5 martie 2024, Valentina Garabagiu a depus cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii prin care a solicitat anularea hotărârii din 14 noiembrie 2023 „cu privire la sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală” în privința magistratei și suspendarea executării punctului 3 din hotărârea respectivă. În motivarea cererii, Garabagiu a indicat că, în punctul 3 a hotărârii contestate s-a dispus că magistrata se suspendă din funcție până la adoptarea hotărârii definitive pe cauza dată.

„(…) În viziunea reclamantei, este absolut neclar cum a ajuns Consiliul Superior al Magistraturii la această soluție. În acest context, a invocat că, lecturând procesul-verbal al ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii, şi audiind înregistrările audio, se constată că chestiunea suspendării reclamantei din uncție nici nu a fost pusă în ședință şi nici nu a fost supusă dezbaterii (…)”, a declarat judecătoarea.

Pe 14 noiembrie 2023, PA anunța că, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA), a efectuat percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile unor patru judecători pentru care plenul CSM a admis sesizările procurorului general interimar de atunci, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor magistrați, cercetați penal de către PA. Conform președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, cei patru judecători sunt de la Judecătoria Chișinău și de la Curtea de Apel Chișinău, iar dosarele penale sunt conectate.

În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor. Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență și, respectiv, trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală. Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă, fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.

Unul dintre magistrații vizați atunci de percheziții este Valentina Garabagiu. Anterior, ZdG a scris că Valentina Garabagiu este magistrata care și-a luat abținere de la judecarea dosarului din 2019 al fostului premier Vlad Filat în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. În 2021 Autoritatea Națională de Integritate a verificat datele incluse în declarația de avere și interese personale pentru 2021 a magistratei, însă a constatat „lipsa aparenței de existență a unei diferențe substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea dobândită” de aceasta.

Pe 14 noiembrie 2023 CSM a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală de supunerea aducerii silite, reținerii, arestării și perchiziționării în privința judecătoarei și a dispus suspendarea ei din funcție.