Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ O comună din raionul…

DOC O comună din raionul Florești rămâne fără primar, în urma unei decizii a CSJ. CEC a stabilit când vor avea loc alegeri locale noi în Iliciovca

Foto: Primăria Florești

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a stabilit, pentru data de 17 noiembrie 2024, alegeri locale noi pentru funcția de primar în comuna Iliciovca, raionul Florești.

Potrivit unui comunicat al CEC, decizia vine în urma sesizării Autorității Naționale de Integritate (ANI), prin care a informat Comisia despre actul de constatare prin care l-a decăzut pe primarul localității din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția de primar, cu excepția altor funcții electorale, pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.

Sesizarea ANI conține hotărârea Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani), decizia Curții de Apel Chișinău și decizia Curții Supreme de Justiție.

Potrivit informațiilor publice, Vitali Tatarciuc este primarul comunei Iliciovca, raionul Florești, care la alegerile locale din noiembrie 2023 și-a înaintat candidatura pentru al doilea mandat, obținând 72.21 % din voturi.

În septembrie 2020, Vitali Tatarciuc a fost constatat de ANI cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, manifestat prin nedeclararea în termenul legal a conflictelor de interese reale.

Sursa doc: ANI

Pe 17 aprilie 2024, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins cererile lui Vitali Tatarciuc împotriva ANI, în principal, anularea punctelor 2, 3 și 4 din actul de constatare al Autorității.

„Se casează parțial decizia din 08 februarie 2023 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Tatarciuc Vitali împotriva Autorității Naționale de Integritate cu privire la anularea actului administrativ, şi anume în partea admiterii parțiale a acțiunii înaintate de Tatarciuc Vitali şi anulării punctelor 2, 3 și 4 din actul de constatare nr. 208/12 din 22 septembrie 2020, întocmit în privința lui Tatarciuc Vitali de către Autoritatea Naţională de Integritate, şi în această parte se emite o decizie nouă prin care:

Se resping ca neîntemeiate pretențiile lui Tatarciuc Vitali împotriva Autorității Naționale de Integritate cu privire la anularea punctelor 2, 3 și 4 din actul de constatare nr. 208/12 din 22 septembrie 2020, întocmit în privința lui Tatarciuc Vitali de către Autoritatea Națională de Integritate. Decizia este irevocabilă”, se spune în hotărârea instanței.

Recent, CEC a stabilit pentru data de 17 noiembrie 2024 alegeri locale noi pentru funcția de primar și în orașul Căușeni, raionul Căușeni.