Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Numele inculpatului condamnat la…

DOC Numele inculpatului condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul fraudelor de la BEM și cine-s celelalte persoane vizate în dosar: detalii din sentință

Colaj ZdG

A doua dintre cele șapte persoane deferite justiției în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM), care a fost condamnată la 6,5 ani de închisoare pe 30 iulie, este Igor Orlovschi. ZdG a consultat sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și vine cu detalii pe acest caz.

În 2011, administratorul și fondatorul unei companii a obținut prin înșelăciune de la Banca de Economii un credit de 4 400 000 de lei, iar în scopul deghizării originii ilicite a banilor, a transferarat suma de 1 300 000 lei pe contul lui Igor Orlovschi la data de 28 decembrie 2011. 

Potrivit documentului, Orlovschi a acționat în coparticipare cu adiminstratorul și beneficiarul companiei Bastioncom SRL, Iuvenalie Tverdohleb, cu administratorul SUD – IMPEX, companie deja lichidată, Rustam Cherimov, dar și cu reprezentantul companiei S.C. TC – DESIGN PLUS S.R.L., în privința cărora cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată.

Fiind audiat în ședința de judecată, Orlovschi a declarat că îl cunoștea doar pe Cherimov. Cu acesta a făcut cunoștință la universitate, în anul 2011. Cherimov i-ar fi propus ceva „de lucru ușor”. Mai exact, după cum a declarat Orlovschi în instanță, acesta i-a propus să ajute la crearea unui cont bancar pentru a fi transferate mijloace bănești. Inculpatul a fost de acord, din motiv că ar fi avut nevoie de bani.

Cei doi au făcut schimb cu numerele de telefon, iar peste un timp Cherimov l-a sunat și i-a spus că contul a fost suplinit și i-a zis să se prezinte pentru a primi banii. Orlovschi a susținut în judecată că nu știa ce sumă era pe cont.

Într-un final, inculpatul, fiind însoțit de Cherimov, a ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 1,3 milioane lei.

„A declarat că în momentul când a văzut suma de bani s-a speriat, erau aproximativ 1,3 milioane de lei. Bonul de eliberare a banilor a fost semnat de către el, dar la ieșirea din bancă toată suma a fost transmisă lui Cherimov”, se arată în sentință.

Potrivit lui Igor Orlov, pentru această tranzacție el a primit 200 lei. Tot atâția bani a primit pentru deschiderea contului. Ulterior, la fiecare tranzacție i s-au dat tot câte 200 lei. După primul caz, potrivit inculpatului, a mai fost un caz sau două de acest fel, care, la fel, ținea doar de scoaterea banilor.

Orlovschi a mai a indicat în fața magistraților că la momentul comiterii infracțiunilor avea 20 ani, era student și „nu a realizat consecințele faptelor sale”. Totuși, acesta și-a recunoscut vina.

Potrivit deciziei, instanța de judecată, cercetând și apreciind toate probele în conformitate, „este convinsă, că în acțiunile inculpatului Orlovschi Igor sunt prezente elementele constitutive ale infracțiunilor incriminate prevăzute de art. 42 alin. (2), art. 190 alin. (5), art. 243 alin. (3) lit. b) Cod penal”.

Astfel, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Igor Orlovschi la o pedeapsă definitivă pe termen de 6 ani și 6 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a desfășura activitate în domeniul administrării bunurilor pe un termen de 2 ani.

Document by Ziarul de Gardă


Anterior au fost trimise în judecată alte 5 persoane în același dosar, fiind învinuiți de escrocherie în proporții mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe 5 iunie 2024 o altă persoană a fost recunoscută vinovată de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost contestată de către acuzatorii de stat, din motiv că nu a fost dispusă confiscarea specială din contul condamnatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunii în sumă de 1,6 milioane lei.