Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Nu conține motive aferente…

DOC „Nu conține motive aferente securității naționale”. Cum își motivează Judecătoria Chișinău decizia în cazul artistului rus Filip Kirkorov

Sursa foto: Meduza

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a publicat decizia motivată în cazul artistului rus Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina și care a câștigat în prima instanță procesul cu Poliția de Frontieră. Magistrata Violeta Chisilița invocă faptul că decizia polițiștilor de frontieră nu conținea „motive aferente securității naționale și ordinii publice ale statului nostru, R. Moldova”, dar conținea „niște ipoteze formale care se referă la documente și acte de călătorie, care în substanța lor nu s-au confirmat”.

„(…) Ținând cont de faptul că actul administrativ contestat nu este motivat, iar din actele dosarului administrativ nu rezultă rezonabilitatea, necesitatea și scopul măsurii întreprinse de autoritatea publică, instanța de judecată va concluziona asupra încălcării principiului proporționalității (…).

Cu referire la cele relatate, instanța de judecată menționează că autoritatea publică pârâtă nu poate opera cu prezumții, supoziții sau concluzii superficiale și declarative, ci doar cu argumente și probe convingătoare, standardul de probă în genurile date de spețe este unul foarte înalt, deoarece este menit să excludă erori în această evaluare”, se spune în document.

Artistul rus Filip Kirkorov, care în urmă cu doi ani a primit refuz de intrare în R. Moldova, are din nou acces în țara noastră, potrivit TV8.  Pe 30 mai 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a admis acțiunea în contencios administrativ înaintată de Kirkorov împotriva IGPF și a dispus anularea deciziei din iulie 2022 prin care acestuia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova.

Cu doi ani în urmă, Filip Kirkorov a primit refuz de intrare în R. Moldova. Poliția de Frontieră declara în acea perioadă că, fiind supus controlului, conform protocoalelor stabilite, acesta nu întrunea condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Pe 19 iunie 2020, Kirkorov urma să cânte la un concert organizat de Veaceslav Valico, cel care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Evenimentul însă a fost anulat.

Ulterior, Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina, a contestat la Judecătoria Chișinău decizia Poliției de Frontieră a R. Moldova de a-i refuza intrarea în țară.

Artistul rus Filip Kirkorov are în continuare interdicție de intrare în Lituania. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a declarat drept inadmisibilă cererea depusă de acesta în legătură cu măsura aplicată de autoritățile lituaniene. Hotărârea a fost pronunțată pe 18 aprilie 2024.