„Nu afectează, în vreun fel, valorile…”. Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea comuniștilor și socialiștilor privind unele prevederi din Codul electoral
Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat inadmisibilă sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Codul electoral, depusă în februarie 2023 de deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Grigore Novac și transfugul Vasile Bolea.
Înalta Curte a constatat, printre altele, că articolul 73 alin. (7) din Codul electoral, care prevede că buletinele de vot se întocmesc în limba română și că, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc şi într-o altă limbă, „nu afectează, în vreun fel, valorile protejate de articolele 13 sau 41 din Constituție”.
Autorii sesizării au contestat și articolul 102 alin. (9) din Cod, potrivit căruia Comisia Electorală Centrală (CEC) poate solicita Agenției de Servicii Publice (ASP) radierea din oficiu a partidelor politice în condițiile Legii privind partidele politice. Aceștia au afirmat că doar CC poate hotărî neconstituționalitatea unui partid. Judecătorii Înaltei Curți însă susțin că autorii nu au demonstrat că norma la care trimite articolul 102 alin. (9) din Codul electoral este neconstituțională.
De asemenea, Grigore Novac și Vasile Bolea au contestat și prevederea din Codul electoral care stipulează faptul că, în cazul apariției circumstanțelor care conduc la încetarea mandatului de primar până la expirarea termenului de 12 luni de la data adoptării hotărârii de validare a mandatului, concurentul electoral care a desemnat candidatul ales în funcţia de primar compensează cheltuielile suportate din bugetul de stat legate de organizarea şi desfășurarea alegerilor. La acest capitol, Curtea consideră că „soluția legislatorului de a descuraja primarii să demisioneze în primul an de mandat, fără vreun motiv justificat, nu face incident dreptul acestora de a candida la alegeri, garantat de articolul 38 din Constituție”.
Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.
„(…) Se declară inadmisibilă sesizarea cu privire la controlul constituționalității articolelor 40, 52, 70 alineatele (4) și (13), 73 alin. (7) și 102 alin. (9) din Codul electoral, depusă de dnii Vasile Bolea și Grigore Novac, deputați în Parlament”, se spune în hotărârea CC.
Pe 8 decembrie 2022, Parlamentul a aprobat în lectura a doua modificări la Codul electoral.