Nemulțumiți de majorările salariale incluse în bugetul de stat pentru 2025, profesorii se adresează președintei Maia Sandu și anunță proteste
Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei a emis un demers către președinta Maia Sandu prin care își exprimă nemulțumirea față de proiectul bugetului de stat pentru anul 2025, votat în prima lectură pe 5 decembrie de către Parlament. Reprezentanții sistemului de învățământ din R. Moldova susțin că „stabilirea valorii de referință la 2200 lei reprezintă o majorare nominală de doar 4,8% a salariilor pentru cadrele non-didactice și angajații organelor locale de specialitate din învățământ”
În același timp, potrivit Federației, „stabilirea acestei valori la 2500 lei oferă o creștere nominală de doar 9% pentru salariile cadrelor didactice, de conducere, științifico-didactice și științifice din învățământul profesional tehnic și Centrul Republican de Asistenţă Psihopedagogică (CRAP)”.
Astfel, reprezentanții sistemului de învățământ se declară revoltați de faptul că proiectul bugetului de stat pentru anul 2025 n-a fost discutat la Comisia națională pentru consultări și negocieri colective și anunță proteste pentru zilele de 13 și 19 decembrie.
„(…) Solicităm ajustarea urgentă a salariilor, astfel încât acestea să reflecte atât contribuția esențială a personalului din educație la dezvoltarea societății, cât și realitățile economice actuale, pentru a asigura un sistem educațional funcțional, atractiv, echitabil și aliniat la valorile europene.
Având în vedere cele expuse, solicităm:
• Stabilirea unei valori de referință de 2900 de lei pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere;
• Stabilirea unei valori de referință de 2640 de lei pentru cadrele non-didactice;
• Achitarea premiului pentru anul 2024 în termenii stabiliți conform art. 21 prim din Legea 270/2018;
• Oferirea unui cadru legislativ clar și susținător, care să asigure o creștere constantă și echitabilă a veniturilor în educație, în funcție de nivelul de pregătire, experiență și performanță a cadrelor didactice;
• La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, propunem să se înceapă negocierile cu + 200 lei VR pentru personalul non-didactic și +300 lei pentru cadre didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere. Astfel, valorile de referință ar crește de la 2100 la 2300 pentru personalul non-didactic și pentru colaboratorii OLSDÎ și, respectiv, de la 2300 la 2600 pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
Stimată doamnă președintă,
Educația este temelia unei națiuni sănătoase și prospere, iar pedagogii sunt adevărații arhitecți ai viitorului nostru. Ei modelează mințile generațiilor viitoare, insuflând cunoștințe, valori și speranță. Fără o susținere reală și un respect concret din partea statului, riscăm să pierdem nu doar pedagogii, ci însăși șansa de a construi o societate educată, inovativă și echitabilă (…)”, se menționează în declarația adresată șefei statului.
Pe 5 decembrie 2024, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat în prima lectură de Parlament. Documentul prevede majorarea cu 15 % a salariului angajaților din sistemul medical și cu 9 % pentru profesori. De creșteri salariale vor avea parte polițiștii și salvatorii, dar și specialiștii din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune și Administrației Naționale a Penitenciarelor. Respectiv, de majorări salariale vor beneficia în jur de 170 000 de angajați ai sectorului bugetar și 50 000 de angajați din sistemul medical. Salariul minim în sectorul bugetar va ajunge la 5 500 de lei.
De asemenea, se planifică majorarea, de la 1 mai 2025, a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3 300 de lei, pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. De la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1 %.