Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Mesajul președintelui Comisiei de…

DOC Mesajul președintelui Comisiei de la Veneția către Domnica Manole: Urmăresc îndeaproape situația din Republica Moldova

www.coe.int

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a transmis un mesaj președintei Curții Constituționale a R. Moldova, Domnica Manole, după ce pe data de 6 mai judecătoarea a emis un apel către partenerii externi privind presiunile la care este supusă Înalta Curte în ultima perioadă.

Răspunsul oferit de Gianni Buquicchio pentru Domnica Manole:

,,Stimată dna Președinte Manole,

În primul rând, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru scrisoarea Dumneavoastră cu prilejul aniversării a 30 de ani a Comisiei de la Veneția, și să vă felicit cu alegerea dumneavoastră în calitate de Președinte al Curții Constituționale a Moldovei.

De asemenea, vă mulțumesc pentru scrisoarea Dumneavoastră prin care m-ați informat despre atacurile la adresa Curții Constituționale. Am luat act de faptul că Declarația din 28 aprilie 2020 a fost semnată de toți judecătorii Curții Constituționale.

Curțile Constituționale sunt instituții de protecție, încredințate cu păstrarea valorilor constituționale. Prin însăși natura justiției constituționale, care impune apărarea Constituției împotriva încălcării acesteia de către alte puteri ale Statului, curțile constituționale ar putea să nu le facă pe plac acelor puteri.

Într-o țară democratică, toate instituțiile de Stat și șefii acestora trebuie să-și respecte propriile prerogative, obligații și competențe, precum și să le recunoască și să le respecte pe cele alte altor instituții. Acestea trebuie să manifeste reținere instituțională adecvată, să observe procedurile relevante cu bună credință și să dea dovadă de respect reciproc.

În cazul în care aceasta nu se îndeplinește, dacă există lipsă de cultură democratică și maturitate, funcționarea instituțiilor statului este compromisă și progresul democratic, civil și economic al societății este pus în pericol.

Pot doar să susțin Declarația judecătorilor Curții Constituționale privind apelul la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință. Vă pot asigura că urmăresc îndeaproape situația din Republica Moldova”.

Săptămâna trecută, magistrații Curții Constituționale au înaintat un mesaj de îngrijorare către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei și întregului corp dimplomatic acreditat în Republica Moldova despre atacurile ce s-au îndreptat spre Înalta Curte în ultima perioadă din partea unor actori politici.

Luni, 4 mai, plenul Curții Constituționale a sesizat Procuratura în legătură cu informațiile despre presupusele intimidări la adresa unor judecători ai Curții.

Anunțul despre sesizarea Procuraturii a fost făcut săptămâna trecută de către președinta CC, Domnica Manole. Aceasta a precizat atunci că instituția își rezervă dreptul să sesizeze și instituțiile internaționale: „Unii judecători au sesizat plenul cu privire la presupuse acțiuni de intimidare și filaj asupra lor. În baza acestor declarații și în baza declarațiilor apărute în mass-media privitor la eventuale acțiuni de presiune, intimidare, filare ilegală, ba chiar că viața acestor patru judecători ar fi în pericol, CC a decis de a sesiza procurorul general pentru a investiga acțiunile invocate de unii judecători ai CC și informațiile apărute în presă. Totodată, în calitate de președinte al CC, declar că CC își rezervă dreptul de a sesiza Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine în R. Moldova, inclusiv Delegația UE, pentru a scoate în evidență presiunile publice, intimidările la care sunt supuși în prezent judecătorii ei. 

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole. 

Potrivit hotărârii CC cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan, decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.