MEC nu a cerut „expres” universităților să organizeze orele online
O parte din studenții de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) vor urma cursurile online până la finalul lunii martie, conform unui ordin al rectorului. Măsura, luată în contextul crizei energetice, nu a fost impusă „expres” de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Pe 13 ianuarie, în spațiul public a apărut ordinul rectorului Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Alexandru Stratan, „despre organizarea procesului de studii în regim online”. Astfel, studenții înscriși la licență, cu frecvență redusă, dar și masteranzii de la ASEM vor studia în regim online până pe 30 martie. Conform documentului publicat de Diez, măsura a fost adoptată urmare a unei scrisori din partea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), remisă instituției de învățământ superior în contextul crizei energetice.
Ziarul de Gardă a solicitat Ministerului Educației și Cercetării o copie a circularei. Documentul datează din 10 ianuarie și a fost remis în adresa tuturor instituțiilor de învățământ superior din țară. După cum remarcă ministrul Dan Perciun, circulara nu ratifică „expres” solicitarea de a organiza online orele.
În documentul semnat de ministrul Perciun, universitățile sunt îndemnate să adopte o serie de măsuri de atenuare a impactului crizei energetice, precum: deconectarea iluminării fațadelor clădirilor și a luminițelor decorative; reducerea cu 1-2 grade Celsius a temperaturilor agentului termic în sălile de curs; deconectarea echipamentelor și luminii în spațiile neutilizate, dar și demararea unor campanii de informare privind necesitatea economisirii energiei.
„Instituțiile de învățământ superior POT decide organizarea procesului educațional online pentru programele de master și frecvență redusă. În scopul economisirii energiei electrice, pentru grupele cu învățământ la frecvență, orarul lecțiilor poate fi organizat între orele 9:00 și 16:00”, se menționează în încheierea scrisorii.
Circulara_Gestionarea Crize… by Ziarul de Gardă
Întrebat de ZdG dacă MEC va remite o asemenea circulară în adresa celorlalte instituții de învățământ din țară, Dan Perciun a spus că „nu sunt absolut niciun fel de premise” pentru asta.
Începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul R. Moldova este instituită starea de urgență în sectorul energetic. Decizia este valabilă timp de 60 de zile și a fost votată în Parlament de 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), la solicitarea premierului Dorin Recean.
Autoritățile îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice, în special în intervalul orelor de vârf 7:00-10.00 și 18.00-23.00.