Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Majorarea cu 52,7 milioane…

DOC Majorarea cu 52,7 milioane de lei a bugetului instituțiilor culturale. PDM a înregistrat în acest sens un amendament la proiectul de lege a bugetului de stat

Foro simbol

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) solicită majorarea cu 52,7 milioane lei a bugetului pentru teatre, circuri și organizații concertistice, și suplimentarea cu 30% a salariilor actorilor și artiștilor. În acest sens, vicepreședintele partidului, Monica Babuc, a înregistrat, la 9 decembrie, un amendament la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 din 1 decembrie 2020.

Potrivit fostei ministre a Educației, Culturii și Cercetării, din motiv că în cea mai mare parte a anului 2020 activitatea economică a instituțiilor culturale a fost sistată din cauza situației epidemiologice generate de Covid-19, teatrele și organizațiile concertistice au ratat venituri de milioane de lei.

„Anul 2020 a lovit crunt în toate domeniile vieții, dar poate că cel mai mult a afectat instituțiile și oamenii de cultură, mai ales teatrele și organizațiile concertistice. De exemplu, doar Palatul Național „Nicolae Sulac”, Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Teatrul Național de Operă și Balet” au pierdut împreună peste 20 milioane de lei. O parte importantă din aceste venituri, în anii trecuți, administrația acestora o folosea inclusiv pentru suplimentarea salariilor actorilor și artiștilor cu 30-40%. Din păcate salariile actorilor și artiștilor muzicieni de toate categoriile sunt încă mici și nu acoperă nici pe departe necesitățile oamenilor care sunt angajați în acest domeniu. Un actor începător poate lua un salariu de până la 4600 lei/lună. Vânzările de bilete ofereau posibilitatea de a suplimenta salariile acestora până la 6500 lei/lună și asta e doar un exemplu, cel pentru începători. Dar în acest an, odată cu închiderea instituțiilor teatrale și concertistice acest lucru nu mai este cu putință”, a scris Monica Babuc pe pagina sa de socializare.

Totodată, în textul documentului se arată că în perioada 10 martie – 30 noiembrie 2020, Palatul Național „Nicolae Sulac” a înregistrat pierderi în mărime de 7,4 milioane de lei, dintre care în proporție de 30-40% erau venituri redirecționate către suplimentarea salariaților instituției.

În perioada martie – decembrie 2020, venitul ratat al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a fost de circa 6,5 milioane de lei, iar 40% , adică, 2,6 milioane de lei, erau folosiți pentru achitarea salariilor angajaților instituției.

Pierderile estimative pentru perioada martie-decembrie 2020 ale Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” se ridică la 7,2 milioane de lei, iar Ansamblul „Joc” a înregistrat pierderi de circa 500 de mii de lei.