Liderul proiectului Pro Team, anchetat în urma investigației ZdG „Piramida promisiunilor false”, a fost achitat de prima instanță, deși faptele acestuia sunt calificate drept „doar o acoperire voalată a activității financiare piramidale”
Alexei Ghiba, liderul Pro Team, care promova pe rețelele de socializare o aplicație de tip „cashback,” cu denumirea „Swittips”, a fost achitat pe capătul de învinuire în săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 241/1 al.(1) Cod penal – practicarea ilegală a activităţii financiare, pe motiv că fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii.
Ghiba a ajuns să fie investigat de procurori după publicarea unui articol, în decembrie 2021, în care ZdG a relatat despre un proiect activ pe rețelele sociale, care a lăsat mai multe persoane fără mii de euro, iar ulterior, acestea au ajuns să acuze compania de escrocherie și de crearea unei piramide financiare.
Decizia a fost luată joi, 25 ianuarie, de către magistrata Aurelia Cazacliu, din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Emil Gaitur, a comunicat de PCCOCS consideră decizia „ilegală” și o va contesta cu apel.
Totuși, deși acum aproape doi ani oamenii legii anunțase să Ghiba riscă de la 2 la 15 ani de închisoare sau amendă de la 85 de mii la 135 de mii de lei, în timpul procesului de judecată procurorul de caz a solicitat recunoașterea lui Alexei Ghiba vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 241/1 alin. (1) Cod penal și aplicarea pedepsei sub formă de amendă în mărime de 1400 unități convenționale (70 de mii de lei n.r.).
Alexei Ghiba nu și-a recunoscut vina, declarând în fața instanței că Ziarul de Gardă „a promovat ideea, precum că se preluau bani de la clienți pentru folosirea platformei Swittips, ceea ce nu este adevărat”.
„În realitate platforma era gratis pentru clienții care doreau să cumpere și să aibă o reducere de pe platformă.
Când a apărut un video de la Ziarul de Gardă, mulți clienți inclusiv și magazine s-au dezabonat de la platformă. La fel, și mulți parteneri care procurau licența și-au pierdut încrederea în companie, s-au speriat și au abandonat platforma. Unii au depus plângere la Poliție cu scopul de a-și întoarce banii pe care i-au investit în platformă. A fost indicat ca persoană vinovată, însă, toți partenerii care au depus plângere au procurat licența la compania *, unde și el exact ca ei a cumpărat această licență. A urmat
investigații și percheziții la oficiu și domiciliul lui, de unde s-au ridicat mai multe bunuri. Partenerii care dezvoltau platforma, din cauza imaginii în urma video-ului au plecat, iar el ca sa poată achita oficiu a luat un credit bancar. La solicitarea Poliției de a prezenta actele confirmative, s-a adresat la Comisia Națională a Pieţei Financiare, la care li s-a spus că nu au nevoie de acte pentru aşa gen de activitate”, a spus Ghiba, conform decizia Judecătoriei.
- Acum aproape două săptămâni, a devenit irevocabilă decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care a fost respinsă ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Alexei Ghiba către Ziarul de Gardă, privind dezmințirea informațiilor, prezentarea scuzelor publice și repararea prejudiciului moral
Judecătoarea Aurelia Cazacliu a indicat în decizia emisă că acțiunile inculpatului Alexei Ghiba au avut ca formă de realizare – desfășurarea unei activități interzisă de lege și anume prin art. 9/1 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi nr. 845. Totodată, instanța reține că acțiunile acestuia „urmau să fie examinate de către acuzator sub aspectul componenței de infracțiune prevăzută de art. 241 al.(1) lit.b) Cod Penal- practicarea ilegală a activității de întreprinzător, soldată cu obținerea unui profit în proporţii mari, săvârşită prin desfăşurarea unor genuri de activitate interzise de lege”.
Magistrata a mai notat că activitatea desfășurată de către Alexei Ghiba este de natură financiară, având caracteristicile unei „piramide financiare”, entitate care nu corespunde nici uneia din cele prevăzute de art. 3 din Lege privind activitatea băncilor.
„Mai mult ca atât, prin art. 6 al.(1) din aceeași lege, se interzice oricărei persoane care nu este bancă să se angajeze într-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public, urmare această activitate este una interzisă pe teritoriul R. Moldova, iar această afirmare rezultă atât din art. 6 al.(1) din Legea nr. 202/06.10.2017, cât şi din prevederile art. 13 al Legii privind protecția consumatorilor din 13.03.2003, în conformitate cu care se interzic practicile comerciale incorecte, în special, cele înşelătoare, și anume: crearea, operarea sau promovarea unui sistem promoțional piramidal, pe care un consumator îl ia în considerare datorită posibilității de a primi remunerația doar ca urmare a introducerii unui alt consumator în sistem și nu ca urmare a vânzării sau a consumului produselor.
Activitățile adiționale de vânzări prin rețele (multilevel marketing (MLM)), la licența eliberată prin intermediul echipei, condusă de Alexei Ghiba, constituie doar o acoperire voalată a activității financiare piramidale, care are ca scop operarea sau promovarea unui sistem promoțional piramidal, care aduce un venit considerabil promotorilor acestui sistem și care induce în eroare alți consumatori cu referire la natura profitabilă a acestei investiții”, se menționează în decizia instanței.
Judecătoarea a mai făcut referire la art. 325 din Cod procedură penală care prevede că judecarea cauzei în primă instanţă se efectuează numai în privința persoanei puse sub învinuire şi numai în limitele învinuirii formulate în rechizitoriu. Modificarea învinuirii în instanţa de judecată se admite dacă prin aceasta nu se agravează situaţia inculpatului şi nu se lezează dreptul lui la apărare.
Decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Biuicani, din 25 ianuarie 2024:
PCCOCS a anunțat în martie 2022 că un grup infracțional, suspectat de escrocherie și activitate ilegală de întreprinzător, a fost destructurat. Instituția făcea atunci referire la proiectul Pro Team, care promova pe rețelele de socializare o aplicație de tip „cashback,” cu denumirea „Swittips,” cu scopul colectării mijloacelor bănești, în sume de la 80 euro până 1 500 de euro.
Articolul „Piramida” promisiunilor false, publicat de ZdG în decembrie 2021, a ajuns, în ianuarie 2022, la Inspectoratul General al Poliției. După ce materialul a fost distribuit pe larg pe rețele sociale, un angajat al IPG a venit în redacția ZdG, pentru a solicita anumite informații pe care le-am identificat pe parcursul documentării subiectului.
Marți, 29 martie, PCCOCS a publicat un comunicat în care a anunțat destructurarea proiectului Pro Team, după o investigație a procurorilor PCCOCS, în colaborare cu Direcția Generală Urmărire Penală și Inspectoratului Național de Investigații.
„Perchezițiile la care au fost supuși organizatorul grupului și un membru activ al acestuia au rezultat în ridicarea dispozitivelor, în care erau descărcate aplicațiile în cauză și înscrisuri de ciornă, care urmează a fi examinate. Examinarea acestora urmează să fie coroborată cu alte date, după ce anterior au fost date în vileag etapele de racolare a persoanelor și transmiterea mijloacelor bănești,” se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.
Două persoane, printre care liderul Pro Team, Alexei Ghiba, au fost audiate în calitate de bănuiți.
„Aceștia figurează în două cauze penale: art. 190 alin.(5) (escrocherie) și art. 2411 (practicare ilegală a activității financiare). Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă pedeapsă cu închisoare de la 2 până la 15 ani sau amendă în mărime de la 1 700 la 2 700 de unităţi convenţionale”, nota atunci PCCOCS.
Cum funcționa afacerea Pro Team?
Activitatea Pro Team era construită în jurul fenomenului cashback, adică procesul prin care, din suma cheltuită într-un magazin online sau offline, cumpărătorului îi este rambursat un anumit procent. Din momentul în care deveneați membru al companiei, primeați accesul la o platformă, numită Switips, unde puteați face cumpărături online și să beneficiați de un cashback, în mediu, de patru la sută. În același timp, aveați posibilitatea de a negocia cu diferite magazine, care ar putea deveni, în viitor, parteneri ai platformei.
Doar că intrarea în comunitatea Pro Team costa … și costa scump. La început, noul membru era pus în fața unei alegeri. Mai exact, pentru a-și continua activitatea și pentru a putea genera venituri, acesta trebuia să procure o licență. Așa-numitele licențe erau de cinci tipuri: prima valora 60 de euro, a doua – 230, a treia – 600, a patra – 1000 și a cincea – 1500 de euro. Apoi, pentru a-și rambursa investițiile, noul membru al Pro Team trebuia să racoleze noi persoane, care, la rândul lor, trebuiau să cumpere licențe, iar din prețul lor, un procent anume era încasat de el. Afacerea își are originile din Rusia, iar platforma Swittips, în jurul căreia este construit proiectul Pro Team, este clasificată de Banca Centrală a Rusiei ca fiind o „posibilă piramidă financiară”.