Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Liderii europeni condamnă „interferența…

DOC Liderii europeni condamnă „interferența Rusiei pentru a încerca să submineze alegerile democratice” din R. Moldova

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP via Getty Images

În ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, Consiliul European (CE) a adoptat concluzii în legătură cu situația din R. Moldova în urma summitului din 17 octombrie. Instituția subliniază „sprijinul ferm al Uniunii Europene” pentru țara noastră și pentru parcursul său de aderare.

De asemenea, liderii europeni salută „angajamentul consecvent al autorităților R. Moldova față de procesul de reformă și le îndeamnă să continue procesul de reforme și să consolideze reziliența și stabilitatea țării”.

„Consiliul European condamnă manipularea persistentă a informațiilor străine și interferența Rusiei pentru a încerca să submineze alegerile democratice și alegerea moldovenilor pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic.

Consiliul European salută adoptarea celui de al treilea pachet de sancțiuni împotriva celor responsabili de acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Consiliul European își reafirmă angajamentul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”, menționează instituția.

Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

În R. Moldova se atestă un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, susțin reprezentanții organelor de drept. Acestea au efectuat pe 3 octombrie mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari. Conform poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul
criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, susține că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.

Timp de trei luni, Măriuța Nistor, reportera ZdG sub acoperire, acționând sub o identitate falsă, a participat la așa-zisele proteste organizate de oamenii lui Șor înainte sau după ședințe de judecată, la întâlniri electorale cu unul dintre candidații lui Șor, pe care însă oamenii oligarhului care se ascunde la Moscova mizează că va fi scos din cursă și chiar a împărțit pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică.