Încă o localitate refuză să deschidă secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Ce soluții are CEC-ul
Consiliul orășenesc Rezina refuză să satisfacă solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide trei secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent. Reprezentanții CEC spun că nu pot obliga consilierii să ofere spațiu pentru organizarea secțiilor și vor contesta decizia la Cancelaria de Stat, care anterior a decis în favoarea instituției electorale în alte două cazuri similare.
Consiliul orășenesc Rezina a aprobat, cu votul a 12 membri și o abținere, o decizie prin care refuză deschiderea a trei secții de votare pentru locuitorii din Transnistria pe teritoriul localității. Membrii Consiliului motivează refuzul prin imposibilitate de a asigura un exercițiu sigur, în contextul pandemiei COVID-19.
„S-a constatat că administrația publică locală va fi în imposibilitate de a respecta măsurile impuse în instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către CEC a scrutinelor electorale, în condițiile de situație de pandemie COVID-19 și anume organizarea accesului fluidizat al alegătorilor în secția de votare în vederea neadmiterii formării aglomerării atât în incinta, cât și în adiacentul secției de votare”, se arată în decizie.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat pentru Ziarul de Gardă că reprezentanții instituției vor contesta decizia la Cancelaria de Stat.
„Noi solicităm să fie verificată decizia la capitolul legalitate de către Agenția teritorială a Cancelariei de Stat. În cazul în care Agenția va constata că au fost încălcate procedurile sau decizia este ilegală, vom notifica Consiliul pentru ca decizia să fie modificată sau să fie emisă o nouă hotărâre. Noi nu putem interveni pentru a-i obliga să ofere spațiul dat și suntem deja pe calea identificării altui spațiu. Aceasta este o procedură standard, pe care o aplicăm pentru toate cazurile de acest tip”, ne-a declarat Dorin Cimil.
Cancelaria de Stat rezolvă problema
De menționt că la 16 septembrie autoritățile locale din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, au adoptat o decizie prin care refuză deschiderea unei secții de votare pentru locuitorii din Transnistria pe teritoriul satului. În pofida acestui fapt, la 26 septembrie CEC a adoptat o decizie în care hotărăște deschiderea secției, motivând constatarea Cancelariei de Stat.
Și în acest caz Cancelaria de Stat susține că reprezentanții Consiliului au încălcat legislația și au solicitat ca decizia respectivă să fei abrogată și să permită crearea secțiilor de votare.
Amintim că CEC a decis deschiderea a 42 de secții de votare în localități din dreapta Nistrului pentru votanții din regiunea transnistreană.
Spre comparație, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 alegătorii din stânga Nistrului au putut vota la 30 de secții de votare, iar la scrutinul parlamentar din 2019 la 25 de secții de votare.