Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ilan Șor, în continuare…

DOC Ilan Șor, în continuare fără acte de identitate. Oligarhul a pierdut definitiv procesul cu ASP. Mircea Eșanu: „Elementele politice de care am fost învinuiți nu se adeveresc”

Sursa foto: Partidul Șor/ Facebook

Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a pierdut la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) litigiul cu Agenția Servicii Publice (ASP) și rămâne cu actele de identitate anulate. Hotărârea a fost pronunțată pe 2 aprilie de magistrații Stela Procopciuc, Diana Stănilă și Ion Malanciuc.

Completul de judecată al CSJ menționează că recursul depus de avocații lui Șor, Cristian Bizian și Isae Cureș, conține „obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cererea de chemare în judecată, care au fost analizate de către Curtea de Apel Chișinău, fiind apreciate în mod corespunzător”.

„În consecință, nu există aparența unei încălcări a dreptului recurentului la soluționarea tuturor argumentelor cu privire la judecarea cauzei în prima instanță, în modul în care este garantat de art. 6 § 1 al Convenției.

Nu este suficientă simpla expunere a circumstanțelor faptice ale cauzei, fiind necesară motivarea recursului cu indicarea motivelor de netemeinicie pe care se bazează, precum și dezvoltarea lor. Motivarea recursului însemnând nu doar exprimarea nemulțumirii față de actul de dispoziție pronunțat în apel, ci expunerea tuturor motivelor pentru care, din punctul de vedere al părții, instanța a pronunțat o hotărâre neîntemeiată (…)”, se spune în hotărârea instanței.

Într-un comentariu pentru ZdG, directorul ASP, Mircea Eșanu, a precizat că Ilan Șor nu are niciun act de identitate emis de ASP.

„Decizia instanței încă o dată confirmă corectitudinea abordării aplicate de către Agenția Servicii Publice și că elementele politice de care am fost învinuiți nu se adeveresc. Instanța și-a spus ultimul cuvânt, iar noi suntem o instituție și trebuie să ne conformăm deciziei”, a declarat Mircea Eșanu.

În motivarea recursului, avocații oligarhului Ilan Șor au declarat că „nu există temei pentru constatarea nulității actelor respective” (buletinul de identitate emis în 2012 și pașaportul eliberat în 2010 pe numele lui Șor, n.red.).

În noiembrie 2021, ASP anunța că a efectuat un control la sesizarea Procuraturii Anticorupție (PA) privind respectarea procedurilor de eliberare a actelor de identitate ale lui Ilan Șor. În urma verificărilor, ASP a constatat că atât buletinul de identitate al lui Șor emis în 2012, cât și pașaportul emis în 2010 au fost perfectate și eliberate cu încălcarea legislației fiind întocmite în lipsa acestuia. ASP a precizat că actele de identitate respective, perfectate și eliberate în lipsa lui Șor, au devenit nule de drept.

„S-a stabilit că imaginea facială, datele personale și semnătura olografă a lui Ilan Șor au fost utilizate din resursele informaționale ale Registrului de stat al populației în baza unui act perfectat in 2009, iar actele de identitate au fost înmânate unor persoane terțe, contrar prevederilor din Legea 273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, iar potrivit prevederilor Regulamentului cu privire la modul de perfectare şi eliberare a actelor de identitate ale Sistemului naţional de paşapoarte, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 376/1995 (modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 125 din 18.02.2013), la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate, solicitantul va fi fotografiat în subdiviziunile teritoriale ale Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor sau misiunilor diplomatice ori oficiilor consulare ale R. Moldova. Totodată, potrivit prevederilor Regulamentului, buletinul de identitate se înmânează titularului sau reprezentantului lui legal personal, contra semnătură, în organele competente”, preciza ASP în 2022.

Ulterior, avocații fostului deputat fugar, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, au depus o cerere de chemare în judecată împotriva ASP, cerând revocarea deciziei cu privire la anularea actelor de identitate eliberate pe numele Ilan Șor. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au respins însă cererea apărătorilor lui Șor. O decizie similară a fost luată de Curtea de Apel Centru.

lan Șor, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.