Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul judecător Ion Guzun,…

DOC Fostul judecător Ion Guzun, care a făcut parte din completul ce a dispus reevaluarea candidaților care nu au trecut Comisia Pre-Vetting, cere anularea unei hotărâri a CSM. Decizia magistraților CSJ

Sursa foto: ZdG

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins ca neîntemeiată acțiunea înaintată de fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Ion Guzun împotriva unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a fost acceptată parțial cererea de demisie a magistratului. Acesta ceruse anularea deciziei Consiliului. Hotărârea instanței, emisă miercuri, 15 mai, este irevocabilă.

Ion Guzun a făcut parte din completul care a dispus reevaluarea candidaților care nu au trecut Comisia Pre-Vetting.

Pe 10 august 2023, Ion Guzun a înaintat CSM-ului o cerere, prin care a solicitat demisia din funcția de judecător la CSJ, cu achitarea indemnizației unice de concediere. Totodată, pe 22 august 2023, acesta a solicitat Consiliului amânarea examinării chestiunii din considerentul că la acel moment se afla peste hotarele țării, iar la examinarea cererii de demisie voia să participe personal. Cererea de amânare a examinării cererii de demisie după data de 8 septembrie 2023 a fost însă respinsă de membrii CSM, motivând că fostul judecător putea să solicite participarea la acea ședință prin intermediul platformei ZOOM, însă nu a utilizat această opțiune.

De asemenea, Guzun a solicitat acceptarea demisiei în temeiul 25 alin. (1) lit. a) și lit. k), art. 26 alin.(1) și alin.(3) din Legea cu privire la statutul judecătorului nr. 544-XIII din 20 iulie 1995, cu achitarea indemnizației unice de concediere.

„(…) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu va accepta drept temei de demisie a judecătorului Ion Guzun prevederile dispoziției lit. k) alin.(1) art. 25 Legea nr. 544/1995, pe motiv că judecătorii pot solicita demisia în baza acestei norme doar la atingerea plafonului de vârstă, care, în acord cu prevederile art. 11 Legea nr. 544/1995, constituie atingerea vârstei de 65 ani.

La data examinării cererii de demisie judecătorul Ion Guzun nu a atins vârsta necesară pentru a solicita demisia în acest temei. La fel, urmează de menționat că achitarea indemnizației unice de concediere ține de competența Curții Supreme de Justiție, instanța în care judecătorul a activat și a fost salarizat”, se spune în decizia CSM, prin care a fost acceptă parțial cererea de demisie a lui Ion Guzun.

Ion Guzun a fost eliberat din funcția de judecător al CSJ pe 25 august 2023. Nefiind de acord cu decizia luată de CSM, fostul magistrat a atacat-o în instanță. Acesta a solicitat ca cererea sa de demisie să fie examinată când se va întoarce din concediul de odihnă, după 8 septembrie 2023.

Hotărârea CSJ:

Ion Guzun a lucrat în sistemul judecătoresc din anul 1993. După zece ani de activitate, magistratul a renunțat la mantie și a îmbrăcat roba de avocat pentru opt ani. În anul 2012, Ion Guzun a revenit în funcția de magistrat, la Curtea de Apel Bender, ulterior, în 2014, fiind promovat la CSJ. Ion Guzun a făcut și el parte din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat la Curtea Supremă de Justiție.