Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fermierii cer declararea situației…

DOC Fermierii cer declararea situației excepționale în sectorul agricol în raioanele din sudul țării: „Situația dezastruoasă a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole”

Sursa: agroexpert.md

Mai mulți agricultori cer autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților. De asemenea, fermierii solicită o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a examina „necesitatea aplicării unui plan de acțiuni”.

Potrivit unei scrisori adresate șefei statului, suprafața afectată a culturilor agricole de prima grupă constituie 19 404 de hectare, iar valoarea pagubelor produse de secetă a ajuns la peste 134 de milioane de lei.

„(…) Fermierii din zona de sud a R. Moldova își exprimă îngrijorarea față de situația dezastruoasă, care practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producție, resursele energetice, dobânzile mari la creditele oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare și prețurile mici la produsele agricole au adus fermierii în prag de faliment (…)”, se spune în adresarea agricultorilor.

Pe 25 iulie 2024, Parlamentul a constituit o comisie specială care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol. Comisia specială este formată din 7 membri și era condusă de fostul deputat Iurie Păsat. Secretar al Comisiei este deputatul Valeriu Muduc.

Potrivit Regulamentului, Legislativul poate constitui comisii speciale pentru examinarea proiectelor de acte legislative, elaborarea unor proiecte de acte legislative complexe sau pentru alte scopuri, indicate în hotărârea de înființare a comisiei respective.