Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ După 10 ani de…

DOC După 10 ani de la atac, CSJ pune punct final în dosarul jafului armat din parcarea de la Metro. Ce ce întâmplă cu pedepsele aplicate celor patru învinuiți

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) mențin decizia Curții de Apel Chișinău din decembrie 2021 prin care doi protagoniști ai jafului armat de la Metro au fost condamnați la câte 25 de ani de închisoare, iar alții doi au primit detenție pe viață. Hotărârea a fost pronunțată pe 11 noiembrie 2024.

Completul de judecată format din Stella Bleșceaga, Ghenadie Eremciuc și Vladislav Gribincea a declarat inadmisibil recursul reprezentantului părții civile BC „Victoriabank”” SA, Igor Cirimpei, declarat împotriva deciziei instanței de apel, și a respins recursurile depuse de apărătorii condamnaților.

Magistrații CSJ susțin că toate argumentele esențiale invocate de apărare, adică cele care puteau influența soluția pe caz, s-au dovedit a fi „neîntemeiate, fie inadmisibile pe motive de procedură”.

„Afirmația condamnaților că nu au dorit survenirea decesului nu este plauzibilă. La acționarea cu intenție autorul poate anticipa rezultatul acțiunii sale. Ei au tras cel puțin 54 de focuri de armă cu pistoale automate AK 74 în direcția încasatorilor. În cazul tragerii în rafale, exactitatea țintirii scade. Prin urmare, atacatorii au acționat cu intenție indirectă. Ei nu și-au propus direct să comită omorul, dar în asemenea circumstanțe rezultat ilegal avea o probabilitate destul de mare (…).

(…) Expertul legist a stabilit că leziunile provocate de împușcături au fost cauza directă a decesului lui Vladimir Botnari. Împușcătura a fost efectuată din spate, în timp ce victima se afla cu spatele la atacator, iar expertiza a confirmat acest lucru prin analiza orificiilor de intrare și ieșire ale glonțului. Prin urmare, decesul lui Botnari a fost rezultatul unui atac direct și bine determinat (…)”, se spune în hotărârea instanței.

Atacul armat a avut loc în seara zilei de 30 mai 2014, în parcarea magazinului Metro din Chișinău, atunci când un grup de persoane armate au deschis focul asupra unui automobil a încasatorilor de la „Victoriabank”. Șoferul mașinii a fost ucis de gloanțe, iar doi dintre încasatori au fost răniți. Totul s-a întâmplat în mai puțin de cinci minute, iar atacatorii au fugit cu circa 1,5 milioane de lei.

În iulie 2014, Procuratura Generală (PG) şi Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) anunţau că au reţinut patru persoane, care ulterior au fost învinuite de comiterea atacului armat din noaptea de 30 mai 2014 de la o filială a „Victoriabank” din incinta magazinului Metro din Chişinău, atac soldat cu uciderea încasatorului Vladimir Botnari, rănirea altor două persoane şi furtul a aproximativ 1,5 mln. de lei. Atunci, oamenii legii anunţau că „atacatorii” şi-au recunoscut vina, doar că, din banii sustraşi, au fost găsiţi doar aproximativ 40 de mii de lei.

Ziarul de Gardă a scris în iulie 2014 că la scurt timp de la atac au apărut şi numele celor patru bănuiţi, cărora li s-a adus la acel moment şi învinuirea. Astfel, liderul atacatorilor reţinuţi, conform informaţiilor furnizate atunci organelor de drept, este Denis Russu, fost angajat în calitate de manager la o firmă din capitală. O altă persoană reţinută atunci a fost Oleg Timofti, cel care, cu câteva ore înainte de jaf, a dat un interviu pentru Publika TV cu privire la unele acţiuni pretins ilegale ale unor poliţişti. Oleg Timofti este multiplu campion la tir. Şi el activa în cadrul unei firme din Chişinău. A treia persoană reţinută atunci era Victor Pridorojnîi. Al patrulea învinuit este Veaceslav Iscenco. Iscenco este din localitatea Nezavertailovca, r. Slobozia, din stânga Nistrului. În 2009 el a candidat la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Conservator, fiind pe locul 26 în lista electorală. Conform informaţiilor din acea listă, Işcenco se prezenta drept psiholog militar şi antreprenor.

Procurorii declarau în acea perioadă că doar aproximativ 40 de mii de lei din suma furată au fost găsiţi, ceilalţi fiind, cel mai probabil, investiţi de către bănuiţi, inclusiv în procurarea unor terenuri. Cei patru le-au spus anchetatorilor că nu ar fi dorit să-l omoare pe încasatorul Vladimir Botnari, ci doar să-l împuşte într-o zonă care nu ar fi prezentat pericol pentru viaţă. Totodată, oficial, bănuiţii au declarat că au pus la cale atacul tâlhăresc pentru a face rost de bani.

Pe 17 decembrie 2021, prin decizia Curții de Apel Chișinău, au fost schimbate pedepsele în privința celor patru indivizi care inițial, în anul 2016, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 13 și 24 ani închisoare. Doi dintre atacatori au fost condamnați la câte 25 de ani de închisoare, iar alții doi au primit detenție pe viață.