Detalii despre șeful Biroului vamal Nord, reținut într-un dosar de corupție. Reacția Serviciului Vamal: „A fost demarată o investigație internă”
Șeful Biroului vamal Nord, Nicolae Mazanca, și alți cinci angajați vamali au fost reținuți miercuri, 3 iulie, de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) într-un dosar de corupere pasivă. Pe parcursul anului trecut, Mazanca a obținut 481 636 venituri salariale brute din funcția de șef interimar al Biroului, conform ultimei declarații de avere și interese personale a acestuia.
De-a lungul timpului, familia Mazanca a dobândit mai multe imobile, majoritatea fiind obținute prin moștenire și testament: o casă de 62,7 metri pătrați, o casă de 9,6 metri pătrați (9,6 cota-parte), o casă de 35,6 metri pătrați (35,6 cota-parte), o casă de 164,2 metri pătrați, un apartament de 69 metri pătrați, dar și cote părți în alte averi imobile.
Soția lui Nicolae Mazanca deține din 2019 un automobil de model Hyundai Santa Fe, fabricat în 2015, și care ar valora 264 mii de lei. Aceasta este fondatoarea Societății cu Răspundere Limitată „Mazamad ultra”, specializată în consultări medicale.
Nicolae Mazanca a declarat într-un interviu pentru Asociația pentru Drepturile Omului LEX XXI că deține funcția de șef al Biroului vamal Nord din 2021, însă activează în Serviciul Vamal al R. Moldova din 1993.
„Am început ca inspector, responsabil de postul vamal Telenești, în 2002 am fost transferat ca șef al secției. Ulterior am fost numit șef al primului post din Bălți, după care am fost numit șef al celui de-al doilea post la Bălți (…)”, menționa Nicolae Mazanca.
Percheziții într-un dosar de corupere pasivă
Conform unui comunicat al CNA, cei șapte angajați vamali ar fi organizat o „schemă infracțională” prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin „favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al R. Moldova, contrar prevederilor legii”.
„Astfel, în cadrul investigațiilor efectuate de CNA s-a documentat pretinderea și acceptarea de către bănuiți de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale a unor remunerații ilicite ce variau între 1,5 mii de euro și 9 mii de euro.
Astăzi, au avut loc 21 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilelor funcționarilor vamali din cadrul Biroului Vamal „Nord”, implicați în schema infracțională”, susțin reprezentanții CNA.
În timp ce șeful Biroului vamal Nord era scos de către mascații de la CNA, acesta a declarat pentru jurnaliștii de la PRO TV Chișinău că nu este adevărat ceea ce i se încriminează.
Cercetările pe caz sunt în desfășurare sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.
Reacția Serviciului Vamal la descinderile efectuate de CNA
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Tatiana Șompol, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, a declarat că pe acest caz a fost demarată o investigație internă și este acordat „suport organelor competente în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate, în conformitate cu normele legale”.
„(…) Conducerea Serviciului Vamal condamnă cu vehemență și nu tolerează acțiunile de corupție în cadrul instituției”, a precizat Tatiana Șompol.
Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.