Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco,…

DOC Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, anunță că sesizează CC pentru anularea proiectului privind scoaterea SIS din subordinea președintelui

După ce ieri, 3 decembrie, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Partidul Politic Șor au votat, fără a fi prezentate și examinate, mai multe proiecte de lege, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul prin care SIS-ul să fie scos din coordonarea președintelui R. Moldova, astăzi, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Sergiu Litvinenco, anunță că a depus la Curtea Constituțională (CC) o sesizare în legătură cu anularea proiectului privind scoaterea SIS din subordinea președintelui aprobat ieri în plenul Parlamentului de la Chișinău.

„Am sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova.

De asemenea, am solicitat suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.Coaliția Dodon-Șor la adoptarea legii au încălcat mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova atât pe fond, cât și pe procedură, printre care:
1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin cee ce a făcut noua coaliție, aceste prevederi constituționale sunt golite de conținut.
2) Articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor propriu-zis. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă poosibilitatea de a-și exercita mandatul oferit conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.
3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și b) principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Toate derapajele de la principiile democratice și ale statului de drept pe care le comite coaliția mizerabilă Dodon-Șor vor fi reclamate în vederea stopării lor. În plus la asta, vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoții și corupții din actualul Parlament, astfel încât să declanșăm alegeri parlamentare
„, anunță Litvinenco.

Ieri, 3 decembrie, deputații Platformei DA au anunțat că pregătesc și urmează să depună la Curtea Constituțională (CC) mai multe sesizări în legătură cu anularea documentelor aprobate în plenul Parlamentului de la Chișinău.

Platforma DA anunță că sesizează CC pentru anularea proiectelor votate de PSRM și Partidul Șor: „Nu e nici legal, nici constituțional. Urmăriți dezmățul ȘorDonilor”

Din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea a condus o parte din ședința de ieri, 3 decembrie, Parlamentului. Fără a fi prezentate și examinate, Batrâncea a supus votului mai multe proiecte de pe agendă, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din coordarea președintelui R. Moldova.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Scandal la Parlament: din fotoliul lui Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea conduce ședința și pune la vot toate proiectele de pe agendă