Cum vor fi distribuiți banii statului în 2024. Expert: „Proiectul Legii bugetului este aproape identic cu cel din 2023”. Opoziția critică
Miniștrii din Guvernul R. Moldova au aprobat vineri, 1 decembrie, bugetul pentru anul 2024, cu titlul „Investim pentru copii”. Expert în finanțe publice notează că bugetul a fost aprobat cu întârziere, însă „măsurile propuse reflectă o abordare comprehensivă pentru promovarea dezvoltării economice durabile, îmbunătățirea condițiilor sociale și consolidarea poziției financiare a R. Moldova”.
După prezentarea Bugetului de stat pentru 2024, Igor Dodon, nu a ezitat să comenteze planul guvernanților pentru anul viitor. S-a expus și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu: „Dă Doamne ploaie și minte!”.
Premierul Dorin Recean a declarat că de la 1 ianuarie al anului viitor, vor fi majorate indemnizațiile la nașterea copiilor, salariile profesorilor, dar și bursele studenților de la facultățile cu profil pedagogic.
Bugetul de stat pentru anul 2024, susținut de toți membrii Executivului în ședința Guvernului de astăzi, prezentat de ministrul Finanțelor Petru Rotaru, este estimat la încasări în sumă de 66,6 miliarde de lei și la cheltuieli în sumă de 82,2 miliarde de lei, cu un deficit sumar de peste 15 miliarde de lei. În anul 2023, deficitul bugetului de stat se estima la 18,3 miliarde de lei urma să fie acoperit din surse interne și externe.
Taxa pe valoare adăugată (TVA) este cea mai importantă sursă de venit la bugetul de stat, așa cum a fost și în 2023.
Principalele alocații din bugetul de stat în 2024
Principalele măsuri de politici în domeniul cheltuielilor pentru anul 2024 sunt în domeniul asistenței și protecției sociale, politica salarizării în sectorul bugetar, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltării infrastructurii, gestionarea datoriei de stat.
- acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, cu un fond de reducere a vulnerabilității energetice în sumă de peste 1,5 miliarde de lei;
- fondul rutier – aproximativ 1,65 miliarde lei. Defalcările anuale din volumul total al accizelor la produsele petroliere, cu excepţia gazului lichefiat, nu vor depăşi 54,97%.
- majorarea burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic;
- pentru lucrări de renovare/construcție a blocurilor sanitare în instituțiile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal – în sumă de pe milioane de lei;
- susținerea activității teatrelor, a circului și a organizațiilor concertistice și altele – 280 de milioane de lei.
- susținerea programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”
- pentru finanţarea partidelor politice – 53,9 milioane de lei; etc.
Majorarea salariilor angajaților din sectorul bugetar:
- Cu 1400 de lei se va majora salariul pentru președintele R. Moldova, președintele Parlamentului, Prim-ministru și deputați;
- Cu 2500 de lei pentru procurori, inspectorii din cadrul Inspecţiei procurorilor şi directorul Institutului Naţional al Justiţiei;
- Cu 2850 de lei pentru judecătorii-asistenţi din cadrul Curţii Constituţionale, judecători (cu excepţia judecătorilor din cadrul Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Supreme de Justiţie) şi inspectorii-judecători;
- Cu 3000 de lei pentru: judecătorii din cadrul Curţii Supreme de Justiţie şi al Consiliului Superior al
Magistraturii; secretarii generali adjuncţi ai Guvernului, secretarii de stat ai Guvernului, secretarii generali şi secretarii generali adjuncţi ai ministerelor, secretarii de stat. - salarii profesorilor vor fi majorate cu 15%, ceea ce reprezintă 70% din bugetul pentru majorarea salariilor; etc.
Expert: „Proiectul Legii bugetului de stat este aproape identic cu cel din 2023”
Marin Gospodarenco, analist economic, expert în finanțe publice, notează că bugetul a fost aprobat cu întârziere și publicat de Ministerul Finanțelor cu doar câteva zile înainte de ședința guvernului. Conform legii, bugetul trebui aprobat de Guvern pană pe 15 octombrie, iar adoptat de Parlament până în data de 1 decembrie.
„Proiectul Legii bugetului de stat este aproape identic cu cel din 2023, cu mici creșteri la venituri și la cheltuieli. (…)Cu siguranță este un buget auster, luând în considerație toate problemele în economie cu care ne-am confruntat în 2023.
(…)Un aspect notabil al politicii fiscale pentru anul 2024 este orientarea către crearea unui sistem fiscal și vamal armonizat, echitabil, eficient și simplu.
Măsurile propuse pentru anul 2024 includ extinderea facilităților fiscale, deducerea limitată a cheltuielilor de sponsorizare și filantropie, dreptul de deducere a cheltuielilor suportate de persoanele fizice la determinarea impozitului pe venit, uniformizarea cotelor impozitului pe venit pentru veniturile investiționale ale persoanelor fizice, introducerea unui nou regim fiscal pentru activitățile de comercializare a deșeurilor de metale, aplicarea TVA la cota standard la energia electrică de echilibrare, stabilirea unui calendar pentru accize pe trei ani, reglementarea impozitării cu acciza a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și majorarea valorii autoturismelor de lux supuse accizei suplimentare.
În ansamblu, măsurile propuse reflectă o abordare comprehensivă pentru promovarea dezvoltării economice durabile, îmbunătățirea condițiilor sociale și consolidarea poziției financiare a R. Moldova”, se arată în analiza expertului Marin Gospodarenco, comunitatea WatchDog.MD.
Reprezentanții opoziției critică:
Ieri, 30 noiembrie, în cadrul unui briefing la Parlament, un grup de deputați din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au solicitat „prezentarea urgentă a legii bugetului de stat pentru anul 2024 în Parlament”.
„Mâine este deja data de 1 decembrie, dar proiectul bugetului-2024 nu este prezentat cel puțin în guvern. Guvernul trebuia să prezinte Parlamentului proiectul legii bugetului de stat pentru 2024 înainte de 15 octombrie”, a declarat deputatul BCS, Petru Burduja.
După prezentarea Bugetului de stat pentru 2024, Igor Dodon, nu a ezitat să comenteze planul guvernanților pentru anul viitor.
„Sunt foarte multe nuanțe negative. Se micșorează defalcările în fondul rutier, vor fi construite mai puține drumuri, se micșorează pe mai multe capitole sociale, ajutorul pentru perioada rece, dar se majorează la Ministerul Apărării (…)Autoritățile intenționează să majoreze salariile profesorilor cu doar 15% anul viitor, în timp ce salariile judecătorilor, procurorilor, membrilor Curții Constituționale și Curții de Conturi vor fi majorate cu 40-50%. Situația în economie, în general, este foarte deplorabilă. Agricultorii protestează, nimeni nu se gândește la producătorii locali (…)”, scrie fostul președinte, socialistul Igor Dodon.
S-a expus și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), fondat în 2021, fostul premier Ion Chicu. Acesta menționează: „Față de 2020, acciza la benzină și motorină crește în 2024 cu 38,5%. Față de 2020, suma alocată în Fondul Rutier… scade cu 63 mln. lei (1,656 mlrd. față de 1,719 mlrd. lei în 2020). (…)Pentru „Patrioții” Revenco și Vasiloi sunt alocați 20 milioane lei în bugetul anului 2024. Cenzura oficială se va finanța din bani împrumutați, pentru că deficitul bugetar va fi de circa 16 miliarde de lei. Maia Sandu i-a auzit pe fermierii protestatari – în Bugetul pentru anul 2024 în Fondul de dezvoltare a agriculturii sunt prevăzuți 1,6 miliarde de lei. Adică, cu 100 milioane mai puțini decât în 2023. Dă Doamne ploaie și minte!”.
Proiectul Legii bugetului de stat este constituit din 467 de pagini și urmează să fie examinat de Parlamentul R. Moldova.