Cum judecătoarea cu penthouse-ul nedeclarat din centrul Chișinăului a obținut în instanță anularea actului ANI prin care se stabilea o diferență de peste un milion de lei între venituri și proprietăți
Tatiana Avasiloaie, magistrata Judecătoriei Chișinău despre care Ziarul de Gardă a scris în urmă cu patru ani că putea fi văzută zilnic în timp ce intra într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, nedeclarat, din centrul capitalei, a obținut în instanță anularea actului Autorității Naționale de Integritate (ANI) prin care a fost constatată în 2021 o diferență substanțială de peste un milion de lei între venituri și avere. Hotărârea motivată a Judecătoriei Criuleni, sediul central, a fost publicată la începutul lunii aprilie 2024.
Între timp, reprezentanții ANI au atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău, iar inspectorul de integritate Virgiliu Bardă, cel care a emis actul de constatare în privința magistratei, și-a dat demisia pe 1 august 2022. Conform unor surse ale ZdG, acesta s-ar fi confruntat cu unele presiuni din interior după emiterea actului pe numele magistratei.
Cum își „motivează” instanța decizia. ANI: „Actul este legal şi întemeiat”
Magistratul Judecătoriei Criuleni, Alexandru Motricală, cel care a decis să anuleze actul de constatare al ANI prin care a fost stabilită diferența de 1,33 de milioane de lei între veniturile și averea Tatianei Avasiloaie, a apreciat ca fiind „eronate” argumentele Autorității precum că actul administrativ a fost emis cu respectarea termenilor. Instanța a stabilit că ANI a avut la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a finaliza procedura administrativă în privința judecătoarei, care putea fi prelungit, în condițiile legii, pentru un termen de maxim 90 de zile. Judecătorul susține că „încălcarea termenului legal al procedurii administrative este temei singular de anulare a actului administrativ individual defavorabil”.
„(…) Din materialele dosarului administrativ, nu se atestă faptul prelungirii termenului de procedură, respectiv, elementul formal – termenul procedurii administrative, se constată a fi încălcat, acesta depăşind termenul maxim prevăzut de 90 zile, în speță fiind relevant că procedura administrativă de control a averii şi a intereselor personale a durat 16 luni, ceea ce contravine normei imperative precitate, dar și raportat la complexitatea sa, a avut în mod nejustificat un caracter exagerat de îndelungat, care nicicum nu se încadrează în noțiunea de termen rezonabil (…)”, se spune în decizia Judecătoriei Criuleni.
De cealaltă parte, reprezentanții ANI consideră nefondate declarațiile avocatei judecatoarei precum că neexaminarea sesizării în termen de 30 de zile înseamnă respingerea sesizării de către ANI.
Totodată, reprezentanții Autorității au declarat în fața instanței că sunt nefondate „susţinerile reclamantului precum că la desfăşurarea procedurii de control au fost încălcaţi termenii în interiorul cărora urma a fi realizată procedura de control a averii şi intereselor personale”.
„Această lipsă a limitării în timp se explică prin acordarea de către legiuitor, atât inspectorului de integritate, cât şi persoanei verificate, a posibilităţii de a efectua toate procedurile, de a solicita şi obţine toate informaţiile, inclusiv şi de la autorităţi din alte jurisdicţii, pentru a numi expertize eventual necesare (…). Autoritatea notează că, în opinia sa, actul administrativ emis este unul legal şi întemeiat (…)”, au declarat reprezentanții Autorității în fața instanței.
În opinia magistratului Alexandru Motricală, în cadrul procedurii administrative „nu au fost antrenaţi specialişti/experţi în domeniul financiar întru stabilirea certă a diferenţei substanţiale între veniturile declarate şi averea deţinută.” Astfel, judecătorul a decis anularea actului de constatare al ANI, calificându-l drept „ilegal”.
În cele din urmă, instanța a concluzionat faptul că un articol din ziar, achitarea serviciilor comunale de către judecătoare și relațiile de prietenie dintre Tatiana Șevciuc, proprietara din acte a apartamentului și părinții Tatianei Avasiloaie „pot servi ca temei de a iniția un control”, dar „nu reprezintă prin sine probe incontestabile”.
„Implicit, în dosarul administrativ lipsesc date obiective precum că Tatiana Avasiloaie a participat la identificarea, negocierea, procurarea și mai mult ca atît, la achitarea mijloacelor bănești pentru procurarea acestui imobil (…)”, se spune în hotărâre.
Solicitat de Ziarul de Gardă, Victor Moloșag, șeful Serviciului de cooperare și relații cu publicul al ANI, a precizat că decizia Judecătoriei Criuleni a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău. Acesta a confirmat demisia inspectorului de integritate Virgiliu Bardă.
Fostul partener de viață al magistratei – beneficiarul final al imobilului?
Magistrata Tatiana Avasiloaie a declarat în fața instanței că apartamentul de peste 150 de metri pătrați din centrul capitalei a fost procurat în 2016 și vândut în luna februarie 2020, iar beneficiarul lui final ar fi fost partenerul ei de viață din acea perioadă. Aceasta a recunoscut că imobilul a fost înregistrat pe numele Tatianei Șevciuc, doctoriță într-o policlinică din stânga Nistrului.
În iulie 2021, inspectorii de integritate constatau însă că, în cazul acestei tranzacții, din numele persoanei din stânga Nistrului pe numele căreia a fost înregistrat inițial imobilul, a acționat mama judecătoarei, în temeiul unei procuri din 2017. Femeia din stânga Nistrului le-a comunicat reprezentanților ANI că nu a avut venituri pentru a procura acest imobil și a precizat anterior că, de fapt, beneficiara finală a apartamentului a fost mama magistratei.
„(…) Din anul 2002 ea (Tatiana Avasiloaie, n.r.) a divorțat, iar în 2015, fostul soț a decedat, respectiv, tot din 2015 ea a început o relație ***** ***** *****. La sfârșitul anului 2016 ***** ***** a informat-o că vrea să procure un apartament pentru viața lui personală, mai clar spus, unde ei să se poată vedea fără a fi necesar să meargă în alte imobile nesigure sau hotele, despre care nu voia să cunoască *****. Ulterior, el a vorbit cu mama ei ***** ***** cu care se cunoșteau de mult timp referitor la acest aspect și a rugat-o să găsească pe cineva în care avea încredere. Mama ei a vorbit cu prietena ei din copilărie *****Șevciuc și aceea a fost de acord. Ei au mers la notar și au încheiat contractul înregistrând apartamentul, apoi ***** ***** a început să facă reparație (…). Ulterior, ei au decis să se despartă, respectiv, ***** ***** a hotărât să vândă acel apartament. Înstrăinarea realizându-se prin intermediul mamei sale care avea procură, ea nici nu cunoaște cînd și cum ***** ***** a găsit cumpărătorul, iar mama, după ce a mers la notar, i-a dus banii care au fost achitați pentru înstrăinarea apartamentului (…)”, se menționează în hotărârea instanței.
Magistrata Tatiana Avasiloaie – anchetată de procurori
În februarie 2020, ZdG scria în cadrul unei anchete că Tatiana Avasiloaie putea fi văzută zilnic în timp ce intra într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei. Magistrata declara că apartamentul aparținea unei cunoștințe a familiei sale care locuia în stânga Nistrului, iar ea doar intra „să verifice… să fie în regulă apa, căldura”. Imobilul nu se regăsea în declarațiile de avere și interese depuse de judecătoare, acolo unde ea indica o casă în Chișinău construită de părinți, dar și un automobil înregistrat pe numele tatălui său, funcționar și el.
În baza materialului ZdG, pe 9 iulie 2021, ANI emitea un act de constatare pe numele magistratei, stabilind o diferență substanțială de circa 1,33 milioane de lei între averea și veniturile Tatianei Avasiloaie, manifestată prin deținerea unui penthouse situat în centrul capitalei. Ulterior, în temeiul actului ANI, a fost pornită o cauză penală pentru îmbogățire ilicită.
La cinci luni după emiterea actului ANI, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința judecătoarei. Procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliul, automobilul, locul de muncă și un alt imobil al magistratei. Cu toate acestea, nici după emiterea actului ANI, nici după inițierea urmăririi penale pe numele ei, judecătoarea Tatiana Avasiloaie nu a fost suspendată din funcție.
Decizia CSM de a o percheziționa pe magistrată ajungea însă să fie anulată de Curtea de Apel Chișinău în martie 2023. Ulterior, hotărârea a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție.
- Penthouse-ul din centrul Chișinăului în care o judecătoare, ZILNIC, „verifică să fie în regulă apa și căldura”
- Numele judecătoarei în privința căreia ANI a stabilit o diferență de peste UN MILION de lei între venituri și avere: „A fost dispusă demisia din funcție și sesizată PG pe faptul îmbogățirii ilicite”. Controlul pe numele magistratei a fost inițiat după o anchetă a ZdG
- DOC/ Decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău pentru trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, în aceeași zi. PG: „Sunt neîntemeiate” – Ziarul de Gardă (zdg.md)