Cui au redirecționat contribuabilii 2% din impozitul pe venit în anul 2020
Anul 2020 a fost cel de-al patrulea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din R. Moldova au avut dreptul de a redirecţiona 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie necomercială sau o entitate religioasă. Desemnarea procentuală a fost efectuată de 26 776 de contribuabili, însă au fost validate 24 960 de desemnări. În total, 5,8 milioane de lei din impozitele pe venit au fost redirecționați către 534 de beneficiari, cu 24.38% mai puțin comparativ cu anul 2019.
Motivele de nevalidare a 1 816 desemnări efectuate în anul 2020 sunt următoarele:
- beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către Agenţia Servicii Publice – 65 desemnări;
- contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, stabilită de legislaţia fiscală – 1 751 desemnări.
Organizaţia care al patrulea an consecutiv a beneficiat de cea mai mare sumă de desemnare
Cea mai mare sumă primită de o organizaţie în 2020 a fost de 787 681,27 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma totală validată. Beneficiarul acestei sume este Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova. Organizaţia a beneficiat de cea mai mare sumă de desemnare al patrulea an consecutiv.
Pe locul doi, cu 414 194,92 lei recepționați, se plasează AO Asociația Veteranilor și Pensionarilor Inspectoratului Fiscal Principal de Stat „UNI-M”, pe a treia poziție este Fundația „Bitonic” – 205 655,34 lei.
Cea mai mică sumă direcționată constituie 2.54 lei și a ajuns către Asociaţia Obştească Academia „Viitorul”.
349 din 534 de beneficiari au sediul în mun. Chișinău
Cele mai multe desemnări cu cele mai mari sume au fost desemnate pentru organizaţiile cu sediul în mun. Chişinău. Deşi contribuabilii cu reşedinţa în mun. Chişinău au desemnat circa 27% din suma totală validată, organizaţiile beneficiare din mun. Chişinău au primit cea mai mare parte din sumă – 4 586 817,26 lei, sau aproximativ 78% din suma totală validată.
Cele mai multe organizaţii către care s-au direcţionat 2% au sediul în mun. Chişinău, ceea ce reprezintă circa 65% (349 din 534 beneficiari) din numărul total al beneficiarilor desemnării procentuale din 2020, restul 35% au ajuns către organizaţiile înregistrate în celelalte raioane ale ţării.
Cei mai activi contribuabili au fost din mun. Chișinău
Cei mai activi contribuabili au fost persoanele care au viza de domiciliu în mun. Chișinău, aceștia constituind circa 27 % (6,904 de persoane) din numărul total al contribuabililor care au efectuat desemnarea procentuală și a căror desemnare a fost validată.
Cine pot fi beneficiari ai desemnării procentuale?
Potrivit legislaţiei, beneficiari ai desemnării procentuale pot fi:
- asociaţiile obștești, fundaţiile și instituţiile private înregistrate în R. Moldova care desfășoară activităţi de utilitate publică în conformitate cu art.30 al Legii cu privire la asociaţiile obștești, cu condiţia că acestea își desfășoară activitatea timp de cel puţin un an până la solicitarea înregistrării în lista menţionată la alin.(4) și nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare;
- cultele religioase și părţile componente ale acestora înregistrate în R. Moldova care desfășoară activităţi sociale, morale, culturale sau de caritate, cu condiţia că acestea își desfășoară activitatea timp de cel puţin un an până la solicitarea înregistrării în lista menţionată la alin.(4) și nu au datorii la bugetul public naţional pentru perioadele fiscale anterioare.