Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ dă dreptate CSE-ului:…

DOC CSJ dă dreptate CSE-ului: decizia prin care au fost excluși din alegeri candidații partidului Șansă este „legală și justificată”

Sursa foto: Partidul Politic Șansă/ Facebook

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de partidul „Șansă”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, împotriva deciziei instanței de apel care a dat dreptate Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) atunci când a anulat înregistrarea la alegerile locale generale din noiembrie 2023 a candidaților formațiunii politice. Decizia a fost pronunțată vineri, 28 iunie.

De asemenea, judecătorii au menținut încheierea instanței de apel din 1 februarie 2024 prin care a fost respinsă cererea formațiunii politice privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 205 alin. (1) și (2) din Codul administrativ, care se referă atragerea în proces a Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Analizând rapoartele mai multor instituții de stat, printre care cel al SIS, magistrații CSJ au constatat că măsura luată de CSE pe 3 noiembrie 2023 în privința candidaților partidului „Șansă” este „legală, justificată şi proporţională, iar aprobarea acesteia a avut loc în conformitate cu prevederile legale şi principiile de drept internaţionale”.

„(…) S-a mai menționat în raportul SIS că, de comun cu alte instituții de aplicare a legii, a fost deconspirată o operațiune masivă de influențare a proceselor electorale, în special prin finanțare tenebră a campaniei electorale a P.P. „Șansă”, valoarea căreia depășește suma de 90 000 000 de lei.

Totodată, a fost confirmat faptul că majoritatea fondurilor date, care au originea din afara țării, în special din Federația Rusă, sunt puse la dispoziția exponenților grupului criminal prin platforme financiare internaționale/a statelor terțe, cu scop de camuflare a provenienței și destinației. De asemenea, se evidențiază că grupul criminal Șor, în scop de influență electorală subversivă, este susținut de grupul criminal Plahotniuc (…).

(…) Verificând legalitatea și temeinicia încheierii din 01 februarie 2024 a Curții de Apel Chișinău, instanța de recurs conchide că cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate înaintată de P.P. „Şansă” nu întrunește cumulativ condițiile instituite de art. 121 alin. (2) din Codul de procedură civilă, din considerentul că prevederile art. 205 alin. (1) și (2) din Codul administrativ nu urmează a fi aplicate la soluționarea prezentului litigiu (…)”, se spune în hotărârea instanței.

Pe 3 noiembrie 2023, CSE a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de SIS privind atacurile asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din țara noastră.

Ulterior, reprezentanții partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, au atacat decizia în instanța de judecată, cerând anularea dispoziției CSE. Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, cauza a fost trimisă Curții de Apel Chișinău pentru examinare.

Pe 12 decembrie 2023, Curtea de Apel a anulat decizia CSE prin care membrii Partidului „Șansă” nu au putut candida la alegerile locale din 2023. Decizia a fost luată de același complet de judecată care, prima dată, a respins ca inadmisibilă cererea partidului Șansă: Voronica Negru – președintă, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca. Premierul Dorin Recean a solicitat anterior miniștrilor „să rețină trei nume”, cele ale magistratelor care au făcut parte din completul de judecată care a anulat decizia CSE prin care „s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din R. Moldova”.

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a afirmat Recean.

Nefiind de acord cu hotărârea primei instanțe, pe 14 decembrie 2023, CSE a depus recurs împotriva hotărârii din 12 decembrie 2023 a Curţii de Apel Chişinău, prin care a solicitat admiterea recursului, casarea hotărârii cu adoptarea unei noi decizii privind respingerea cererii de chemare în judecată. Ulterior, CSJ a casat hotărârea instanței de apel și a decis să restituie cauza Curții de Apel Chișinău.

Pe 6 februarie 2024, instanța de apel a respins acțiunea în contencios administrativ, în contestare, depusă de formațiunea politică împotriva CSE, terț SIS, cu privire la anularea dispoziției.