DOC/Comisia Europeană a deblocat exporturile de deșeuri metalice către R. Moldova. Modificările, efectuate la solicitarea Guvernului de la Chișinău, intră în vigoare de astăzi
Republica Moldova va putea relua importurile de deșeuri metalice din Uniunea Europeană, începând de astăzi, 1 aprilie 2022. Potrivit documentului publicat pe pagina Comisiei Europene, anexa la Regulamentul Comisiei Europene în acest domeniu a fost modificată, la solicitarea mai multor Guverne, inclusiv al R. Moldova, așa încât să permită exporturile de deșeuri metalice, precum și ale altor tipuri de deșeuri.
„Comisia a luat în considerare răspunsurile primite din partea Indiei și a Moldovei la cererea sa scrisă. (…) Moldova a declarat în scris că informațiile din răspunsul său cu privire la subsecțiunile mai multor rubrici nu au reflectat legislația și procedurile existente, care nu interziceau importurile acestor subcategorii de deșeuri. Prin urmare, Moldova a solicitat ca procedura pentru subcategoriile specificate ale codurilor de deșeuri B1010, B1200, B2020, B2110, B3011, B3020, B3030 și B3060 să fie mutată de la opțiunea (a) la opțiunea (d). (…)
Având în vedere necesitatea urgentă de a relua transporturile de deșeuri în cauză către India și Moldova, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale”, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană, joi, 31 martie 2022.
Codul B1010 se referă la deșeuri de metale și aliajele acestora în formă metalică, nedispersabilă.
Reprezentanții Ministerului Mediului, solicitați de Ziarul de Gardă, inițial au infirmat că exporturile de deșeuri metalice din UE au fost deblocate. Ulterior, au declarat că vor reveni cu un comentariu.
UE a interzis exportul de metale uzate spre Republica Moldova în octombrie 2021. Guvernul de la Chișinău, mai exact Ministerul Mediului, a expediat o scrisoare Comisiei Europene, în care a solicitat reluarea exporturilor, argumentând că ar fi vorba despre niște neconcordanțe între legislația națională și cea europeană. În acest fel, Executivul și-a atras critici pentru că unicul beneficiar al metalelor uzate este Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița, controlată de regimul de la Tiraspol și unul dintre cei mai mari finanțatori ai regiunii separatiste.
În acest context, o companie înregistrată la Rîbnița, BPM-Trade, a fost acuzată că ar încerca monopolizarea pieței de metale uzate în R. Moldova, având și interes în importuri de deșeuri din UE. Unul dintre liderii Platformei DA, Alexandr Slusari, a declarat că firma ar fi controlată de oamenii apropiați fostului deputat PDM, Vladimir Andronachi, ce ar fi controlat schema de spălare de bani de la Metalferos, referindu-se la fost director al companiei de stat, Igor Cujbă.
Acesta a fost angajat al BPM-Trade, însă și-a dat demisia în februarie 2022, după scandalul în care a fost atrasă compania. Ziarul de Gardă a publicat o anchetă la acest subiect, în care fondatorul BPM-Trade, Oleg Babii, a spus că firma sa, deși nu importă deșeuri metalice, asigură transportul pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița, care efectuează asemenea tranzacții. El a menționat că afacerea sa a avut de suferit din cauza interdicției impuse de UE pentru exportul spre R. Moldova.