Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cine este și ce…

DOC Cine este și ce venituri a obținut în 2023 Victoria Belous, candidatura înaintată de Dorin Recean pentru funcția de ministră a Finanțelor

Sursa foto: SFS

Victoria Belous, candidatura înaintată de prim-ministrul Dorin Recean pentru funcția de ministră a Finanțelor, a deținut de-a lungul timpului mai multe funcții de conducere în cadrul Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Anul trecut, familia acesteia a dobândit un autoturism de model KIA Carnival ce ar valora 20 mii de euro.

Victoria Belous este directoare adjunctă a SFS, funcție pe care o deține din august 2022. În perioada ianuarie 2021 – iulie 2022 a fost șefă a Direcției generale antifraudă din cadrul SFS, iar înainte de a ajunge în această funcție a activat timp de trei ani în calitate de șefă a Direcției juridice din cadrul Serviciului (perioada 2017-2020). În aprilie 2010 – octombrie 2012 a deținut funcția de șefă a Secției contestații și reprezentare în instanțele de judecată, Direcția asistență juridică din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, conform datelor publicate de SFS.

Belous deține o diplomă de licență, Facultatea Drept, Universitatea de Stat din Moldova și un master în administrare publică.

Anul trecut, candidata a ridicat venituri salariale brute de la SFS în valoare de 597 598 de lei, adică peste 49 de mii de lei lunar. Tot în 2023 a obținut 127 489 de lei de la fisc.md pentru serviciile de royalty (recompensă pentru utilizarea ori transmiterea dreptului de utilizare a oricărui drept de autor şi/sau a drepturilor conexe, n.red.). De asemenea, în 2023 Belous a primit 219 016 de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în calitate de concediu de maternitate, potrivit declarației sale de avere și interese personale.

Familia Belous deține o cotă parte dintr-o casă la sol, dobândită în 2021, care ar valora 852 652 de lei, un spațiu comercial de 258 metri pătrați și o altă avere imobilă. În 2023 familia Victoriei Belous și-a cumpărat un autoturism de model KIA Carnival la prețul de 20 000 de euro. Aceasta mai deține și un automobil de model Toyota Prius.

Familia Belous mai deține un teren agricol, trei intravilane și în ultimii ani a contractat mai multe credite.

Marți, 30 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a propus candidatura Victoriei Belous pentru funcția de ministră a Finanțelor.

„Sunt încrezător că experiența și dedicarea dumneaei vor contribui la eforturile ministerului Finanțelor de a asigura stabilitate financiară și creștere economică”, scrie Dorin Recean într-o postare pe Facebook.

Anunțul a venit la aproape o săptămână după ce Petru Rotaru a anunțat că pleacă din funcția de ministru al Finanțelor.