Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cine este șefa adjunctă…

DOC Cine este șefa adjunctă a Direcţiei Generale Control a SFS, reținută de CNA într-un dosar de trafic de influență și corupere pasivă. Detalii despre averea funcționarei

Sursa foto: nordnews.md

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți au reținut-o în această după-amiază, 4 iunie, pe șefa adjunctă a Direcției Generale Control (DGC) din cadrul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), după recepționarea unui denunț.

Potrivit nordnews.md, Liliana Mosorete este funcționara care urmează să fie audiată și plasată în izolator pentru 72 de ore.

Angajata SFS ar fi vizată în două episoade de acceptare de mită de la o subalternă în schimbul stabilirii sporului salarial lunar la valoarea maximă stabilită de lege, se spune într-un comunicat al CNA.

„Astfel, prin intermediul unui mijlocitor, dar și personal, aceasta ar fi acceptat și primit 1000 de lei într-un episod și alte 6000 de lei într-un alt episod. În prezent, acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este vizată șefa adjunctă a DGC a SFS se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Bălți.

Precizăm că, astăzi, în biroul de serviciu al funcționarei, dar și ale altor angajați ai DGC a SFS din nordul țării au fost efectuate percheziții în cadrul unor cauze, pornite pe fapte de corupție, sub conducerea Procuraturii municipiului Bălți”, precizează reprezentanții CNA.

În urma descinderilor, cinci persoane sunt cercetate penal, având calitatea procesuală de bănuit, iar un inspector fiscal de la Soroca a fost reținut pentru 72 de ore.

Donații de sute de mii de lei

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse la ANI, în 2023, Liliana Mosorete a ridicat de la SFS un salariu de 506 345 de lei (peste 42 mii de lei lunar, n.red.). Tot pentru anul trecut, familia funcționarei a primit o donație de 200 mii de lei, precum și o altă donație în valoare de 2500 de euro (47 939 de lei, n.red.).

Familia Mosorete deține un apartament de 60,2 metri pătrați, dobândit în 2021, cu 537 300 de lei. Anul trecut, familia funcționarei și-a procurat un autoturism de model Chevrolet Captiva, a cărei valoare de piață a bunului ar constitui 6000 de euro.

Marți dimineață, 4 iunie, ofițerii CNA au efectuat 36 de percheziții în nordul țării în cadrul unor dosare pornite pe fapte de corupție, unde sunt cercetate acțiunile ilicite ale unor angajați ai SFS din oficiile teritoriale Bălți, Șoldănești, Soroca, Fălești și Florești. Potrivit unui comunicat al CNA, începând cu anul 2023 și până în prezent, angajații direcțiilor deservire Fiscală (DDF) Șoldănești, Fălești, Bălți, Soroca și Florești ale SFS ar fi pretins și au primit mijloace bănești de la diverși contribuabili pentru tăinuirea încălcărilor fiscale, inclusiv acceptarea restituirii de TVA contrar normelor prestabilite, mărimea mitei constituind 10 % din suma returnată.

În cadrul investigațiilor, conform CNA, au fost constatate mai multe acțiuni de împărțire a mitei între angajații fiscali, dar și acceptarea mijloacelor financiare de către unii reprezentanți ai conducerii direcțiilor menționate pentru evaluarea pozitivă a angajaților din subordine în scopul obținerii procentului salarial ridicat.

Reprezentanții SFS susțin că declară „toleranță zero la orice manifestări coruptibile ale funcționarilor fiscali în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității”.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.