Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Cazierul noului director al…

DOC Cazierul noului director al unei Agenții din subordinea Ministerului Agriculturii: găsit vinovat de abuz de putere, a fost promovat în mai multe funcții publice în ultimii ani

Sursa: Eugeniu Belîi/Facebook

Noul director interimar al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Eugeniu Belîi, propus în această funcție de noua ministră a Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a fost anterior găsit vinovat de abuz de putere. ZdG a aflat că, deși a fost recunoscut vinovat printr-o sentință din decembrie 2023, nu a fost sancționat, în legătura cu expirarea termenului de un an de tragere la răspundere contravențională.

Eugeniu Belîi a fost numit, în august 2023, la scurt timp după crearea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în funcția de director adjunct al instituției publice. Anterior, în vara anului 2023, a deținut pentru câteva luni funcția de consultant superior în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciul Hidroamelioraţie.

Fapta contravențională a avut loc în timp ce era șef al Direcției managementul resurselor de apă, din cadrul Agenței „Apele Moldovei”, funcție pe care a deținut-o din iunie 2021.

Acesta ar fi înregistrat mai multe regulamente de exploatare a unor iazuri fără a ține cont de faptul că solicitanții înregistrării nu aveau drepturi asupra terenurilor. Regulamentul de exploatare a lacului de acumulare reprezintă documentul principal al deținătorului lacului de acumulare/iazului în baza căruia trebuie să fie utilizate resursele de apă ale acestuia precum şi alte resurse naturale, respectând protecţia mediului înconjurător.

Potrivit învinuirii formulate de procurora Irina Vîrlan, Belîi, deținând funcția de șef al Direcţiei, contribuind la elaborarea și implementarea politicii de stat în domeniul managementului resurselor de apă, în perioada 2020-2021, fără avizul directorului adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, a înregistrat personal în Registrul de evidență a lacurilor de acumulare și Registrul de evidență a bazinelor de acumulare regulamentele tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor, ignorând prevederile legale, contrar drepturilor și intereselor persoanelor fizice și juridice.

Ar fi vorba despre iazul din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, iazul din satul Pepeni, raionul Sângerei, a iazurilor din comuna Danu de Sus, satul Fundurii Noi, din satul Iablona, raionul Glodeni, și a iazurilor din satul Ivancea, raionul Orhei, în toate cazurile fără dovada deținerii/folosirii legale a terenului pe care este amplasat corpul de apă şi a fâșiei de protecție care este destinată pentru protecția apelor de suprafață împotriva poluării, epuizării și înnămolirii.

„Generând, astfel, plângeri din partea populației la diferite autorități publice, inclusiv litigii în instanțele judecătorești, acțiunile acestuia fiind încadrate conform art.312 Cod contravențional – abuzul de putere sau abuzul de serviciu, adică folosirea intenționată a situației de serviciu într-un mod care contravine intereselor publice, drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice și juridice, dacă fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, se arată în decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 decembrie 2023.

Cauza contravențională în care a fost vizat Belîi a fost expediată în instanța de judecată în septembrie 2021. Prin decizia Curții de Apel Chișinău 28 martie 2023, s-a dispus remiterea cauzei la rejudecare, cauza fiind redistribuită judecătoarei Ana Cucerescu, de la sediul Buiucani, la data de 31 mai 2023.

Circumstanțele cazului au fost examinate în cadrul unui proces penal, inițiat în august 2021, fiind adoptată ordonanță de refuz în pornire a urmăririi penale, deoarece fapta constituie o contravenție, fiind pornit proces contravențional la 1 septembrie 2021.

O angajată din subordinea lui Belîi în cadrul Direcției managementul resurselor de apă a fost cea care a depus sesizare în privința acțiunilor acestuia. Ea a declarat în instanță că șeful Direcției i-a cerut să înregistreze acele documente, iar ea a refuzat, fiind concediată mai târziu.

„Belîi, fiind șef de Direcție, i-a dat indicații să înregistreze un șir de regulamente într-un timp foarte limitat și fără să verifice legislația în vigoare. I-a zis verbal că nu are ce se amestece în legislația, nu ține de competența ei. Ea a refuzat. I-a fost aplicat ulterior avertismente, sancțiuni, și până la urma a fost evaluată cu calificativul „nesatisfăcător”, indicând că ea nu a îndeplinit atribuțiile de serviciu, nu a înregistrat o serie de regulamente, ceea ce este fals. Ea a răspuns la fiecare cerere de înregistrare a regulamentelor și răspundea în conformitate cu legislația de ce un anumit Regulament sau altul nu a fost înregistrat. Asta nu înseamnă ca ea nu a îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Acum ea se află într-un litigiu de muncă care se întinde deja de 2 ani. Ulterior regulamente pe care ea nu le-a înregistrat, au fost totuși înregistrate, fără a fi eliminate încălcările depistate”, a declarat fosta angajată, care a contestat decizia de sancționare prin avertisment aplicată de Belîi și a avut câștig de cauză în toate instanțele, sancțiunea fiind anulată.

În noiembrie 2022, Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, a dispus încetarea procesului contravențional, „motivul lipsei faptului contravenției”, dar Curtea de Apel Chișinău a trimis dosarul la rejudecare.

Hotărârea prin care a fost găsit vinovat de abuz de putere a fost contestată de Belîi, fiind pe rol la Curtea de Apel. Prima ședință ar urma să aibă loc în mai 2025, după ce primele două programate nu s-au desfășurat.

Eugeniu Belîi by Ziarul de Gardă

Guvernul Recean a aprobat, în iunie 2023, crearea unei noi autorități de implementare a politicilor în domeniul îmbunătățiri funciare. Agenția urma să fie înființată prin transformarea Fondului de Dezvoltare Durabilă din Moldova, cu preluarea funcțiilor de la Agenția „Apele Moldovei” și Agenția Relații Funciare și Cadastru. Atribuțiile de bază ale noii Agenţii includ gestionarea domeniului conservării, ameliorării și sporirii fertilităţii solurilor.

„Instituția va fi în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesteia îi va reveni responsabilitatea să  implementeze politicile în domeniul îmbunătățiri funciare și să realizeze proiectele de investiții în sistemele centralizate de irigare”, a menționat atunci vicepremierul Vladimir Bolea.