Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cauza finului lui Plahotniuc,…

DOC Cauza finului lui Plahotniuc, Andrian Candu, împotriva ANI a fost redistribuită

Sursa: privesc.eu

Cauza fostului președinte democrat al Parlamentului și finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) a fost redistribuită. Se întâmplă după ce judecătoarea Ecaterina Negru, care se regăsește în complet, a depus cerere de demisie, scrie anticoruptie.md.

Pauza intervine după ce timp de aproximativ un an nu a avut loc nicio ședință, așa cum instanța a admis cererea apărătorului lui Candu care a solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile. Acțiunea în instanță a fost inițiată în 2022, în contextul în care ANI anunța că ar fi depistat în cazul fostului speaker o  „avere nejustificată” în valoare de 4,3 milioane de lei, constatare cu care acesta nu este de acord.

Procesul a fost suspendat pe 3 aprilie 2023 și urma să fie reluat în aprilie curent. După o ședință amânată, în data de 27 mai s-a dispus redistribuirea dosarului, așa cum judecătoarea Ecaterina Negru se regăsește în lista judecătorilor care și-au anunțat plecarea din sistem, iar cererile lor au fost aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

În martie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunța că va cere în instanță confiscarea „averii nejustificate” a fostului lider al Partidului „Pro Moldova” Andrian Candu, finul de cununie al ex-președintelui partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, în sumă de peste 4,3 milioane de lei. Conform unui document ANI emis în acea perioadă, în 2015 -2016 a fost identificată diferența vădită în sumă de peste 790 de mii de lei în privința lui Candu, care a fost generată din procurarea cotei sociale de 10% la Prime Management SRL și suplinirea bugetului familial prin alimentare cont de card în țară și în străinătate cu mijloace bănești. Proveniența acestei sume de bani rezulta din alte surse decât cele identificate și probate în cadrul controlului.

Pe 12 iulie 2022, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la fostul lider al Partidului „Pro Moldova” Andrian Candu, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) nu au oferit atunci prea multe detalii. „Perchezițiile au loc în cadrul unei cauze penale de îmbogățire ilicită. Descinderile se desfășoară la domiciliul acestuia, precum și în alte locații (…)”, declara Mariana Cherpec, fosta purtătoare de cuvânt a PG.

Curtea de Apel Chișinău a reluat, în aprilie curent, examinarea cererii lui Andrian Candu împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI).