Cât a costat terenul procurat de Chișinău Arena pentru construcția celei de-a doua căi de acces și în cât timp ar urma să fie efectuate lucrările
În 2023 Chișinău Arena a devenit proprietarul terenului amplasat pe strada Bucovinei 27, acolo unde este planificată construcția celei de-a doua căi de acces către complexul sportiv. Declarația a fost făcută de administratorul interimar Chișinău Arena, Sergiu Stanciu, pentru logos-pres.md.
Solicitat de Ziarul de Gardă pentru mai multe detalii la subiect, Sergiu Stanciu a precizat că terenul de 15 ari a costat peste 2,6 milioane de lei și că în următoarele luni pe acesta ar urma să fie construită și cea de-a doua cale de acces. Potrivit lui, în prezent se pregătește hotărârea de Guvern prin care se vor aloca banii necesari pentru construcția drumului.
„Aproximativ în 2-3 luni vom avea o a doua cale de acces”
„Terenul (n.red.) se afla într-un litigiu, dar noi am ajuns la un compromis și Guvernul ne-a susținut prin Agenția Proprietății Publice și a alocat suma necesară de bani pentru a procura acest teren. S-a făcut așa cum prevede legea, a fost inițiat un proces de licitație, s-a participat la această procedură de licitație. În ultima fază nu s-au prezentat suficienți participanți la licitație și am negociat procurarea terenului direct cu compania „Trivent Com” S.R.L, dar litigiul a fost inițiat înainte de administrația noastră și nu s-a finalizat, însă între timp noi am devenit proprietarii terenului (…). În octombrie 2023 (Chișinău Arena a devenit proprietara terenului, n.red.) (…). Cred că aproximativ în 2-3 luni vom avea o a doua cale de acces. Așa presupunem noi, dar acum există și procedurile demarate de către Administrația de Stat a Drumurilor etc. Nu ține neapărat de procesele interne la arenă (…)”, a precizat Sergiu Stanciu pentru ZdG.
Trivent Com vs. Arena Națională SRL
Pe 14 iunie 2021, compania „Trivent Com” a dat în judecată SRL „Arena Națională”, solicitând „restituirea îmbogățirii nejustificate de către ultimul în valoare de 176.800 de lei și compensarea cheltuielilor de judecată în valoare de 5.304 de lei”. Acțiunea a venit după instalarea de către responsabilii din cadrul complexului sportiv a unui gard pe terenul de 15 ari. Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, din 12 mai 2023 s-a admis integral cererea de chemare în judecată depusă de SRL „Trivent Com” către SRL „Arena Națională”.
Nefiind de acord cu soluția primei instanțe, pe 16 iunie 2023, SRL „Arena Națională” a declarat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Magistrații Curții de Apel Chișinău însă au restituit cererea, pe motiv că apelul a fost depus în afara termenului legal, iar apelantul nu a solicitat repunerea în termen. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de SRL „Arena Națională”, dând câștig de cauză companiei. În prezent, firma „Trivent Com” se află în proces de insolvabilitate.
Pe 3 decembrie 2022, ministrul Andrei Spînu scria pe o pagină de socializare că „Arena Chișinău își pornește activitatea pe 24 decembrie. (…) Am mers la arenă pentru a vedea cum decurg ultimele lucrări de amenajare a primei căi de acces, dar și pregătirile pentru concertul din 24 decembrie. Totul va fi bine. Mulțumesc tuturor pentru mobilizare”.
Procesul-verbal de recepție a lucrărilor însă a fost avizat de Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) la 15 decembrie 2022. Printr-un comunicat plasat pe site-ul oficial, instituția anunța că a „constatat posibilitatea exploatării obiectivului conform destinației prin consemnarea concluziei cu unele mențiuni în procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor la obiectul Arena polivalentă de interes național, str. Calea Orheiului nr. 13, mun. Chișinău, com. Stăuceni”.
Problemele de la complexul sportiv au fost dezvăluite de către ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. Ulterior, s-a constatat că arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată. Autoritățile de atunci promiteau, încă în septembrie 2020, rezolvarea problemelor.