Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Barometrul antreprenorilor: Peste jumătate…

DOC Barometrul antreprenorilor: Peste jumătate din antreprenori consideră că R. Moldova se îndreaptă într-o direcție bună

Sursa: Parteneriate pentru Noua Economie/Facebook

Peste jumătate din antreprenorii moldoveni consideră că R. Moldova se îndreaptă într-o direcție bună. Totuși, un număr important rămâne rezervat și îngrijorat de ritmul și consistența schimbărilor necesare pentru îmbunătățirea situației generale. Sunt datele prezentate în raportul „Barometrul antreprenorilor care construiesc viitorul R. Moldova”, prezentat luni, 30 septembrie, la Chișinău.

Sondajul, efectuat pe un eșantion de 1 005 reprezentați ai sectorului economic național, arată că 76% dintre respondenți se consideră favorabili integrării în UE, „fapt ce subliniază importanța pe care mediul de afaceri o acordă integrării europene, văzută ca o oportunitate de acces la piața unică, de stabilitate economică și finanțări europene”, conform Asociației Parteneriate pentru Noua Economie, autor al raportului.

Concomitent, 31% dintre respondenți menționează că, în comparație cu situația de acum 1 an, situația economiei naționale este mai bună sau mult mai bună, iar 29% declară că aceasta a rămas la fel. Privind spre viitor, 37% dintre respondenți consideră că situația economică a țării se va îmbunătăți în următoarele 12 luni.

„Acest optimism poate reflecta așteptările mediului de afaceri față de posibilele reforme guvernamentale, care să sprijine dezvoltarea economică, îmbunătățirea infrastructurii și creșterea accesului la noi piețe”, conform autorilor reportului.

66% dintre respondenți sunt de părere că integrarea în UE ar aduce avantaje importante pentru țară și pentru afacerile locale, reflectând un optimism considerabil în legătură cu perspectivele economice viitoare.

Opiniile antreprenorilor cu privire la activitatea principalelor instituții ale statului – Președinție, Parlament și Guvern, precum și activitatea autorităților publice locale, arată o apreciere bună și foarte bună a activității președintelui în perioada următoare (48%), în timp ce activitatea Parlamentului și a Guvernului este văzută mai degrabă bună sau neutră (35% respectiv 38%).

Antreprenorii din R. Moldova reprezintă o comunitate de peste 40 de mii de companii active, cu aproximativ 600 de mii de angajați.

barometrul-antreprenorilor by Ziarul de Gardă