Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Averea noului președinte al…

DOC Averea noului președinte al CSM. Anul trecut, familia judecătorului a dobândit două bunuri imobile

Sursa foto: CSM

Pe parcursul anului trecut, Sergiu Caraman a obținut venituri salariale brute în valoare de 332 224 de lei din calitatea de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Familia noului președinte al CSM deține cinci bunuri imobile, două dintre care au fost obținute în 2023.

Marți, 9 iulie, în urma audierii candidaților desemnați pentru accedere la funcția de președinte al CSM, Sergiu Caraman a fost ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul a 7 membri al Consiliului și își va exercita activitatea pe bază permanentă.

ZdG a analizat ultima declarație de avere a noului președinte al CSM și vă prezintă cele mai relevante informații.

Sergiu Caraman este judecător din anul 2012. A activat la Soroca, iar din 2018 este judecător la Criuleni. Anterior a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actualul Centrul Național Anticorupție.

Până acum Sergiu Caraman a deținut interimatul funcției de președinte al CSM.

Caraman a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pe 29 decembrie 2022. În timpul audierilor acesta a fost întrebat despre nedeclararea conturilor bancare ale soției în modul stabilit de legislație.

Comisia a stabilit că judecătorul și soția lui s-au căsătorit în septembrie 2014, iar în 2014 și 2015 soția acestuia deținea trei conturi bancare, pe care Caraman nu le-a indicat în declarațiile sale de avere depuse în acei ani. „Candidatul a oferit răspunsuri detaliate cu privire la conturile bancare ale soției sale, atât în cadrul procedurii scrise, cât și în cadrul audierilor. După examinarea extraselor de cont de pe aceste conturi bancare furnizate de candidat, Comisia a putut stabili atât natura, cât și nivelul fluxurilor financiare în conturile bancare ale soției candidatului. Comisia nu a constatat tranzacții bancare suspecte sau dubioase, surse de mijloace financiare nedeclarate sau alte conturi bancare aparținând candidatului sau soției sale care au făcut obiectul declarării”, au stabilit anterior membrii Comisiei. 

Averea noului președinte al CSM

Pe parcursul anului trecut, Sergiu Caraman a ridicat de la Judecătoria Criuleni 118 852 de lei și venituri salariale brute în valoare de 332 224 de lei (peste 27 mii de lei lunar, n.red.) din calitatea de președinte interimar al CSM. Tot în 2023, magistratul a obținut 12 967 de lei în calitate de onorariu pentru activitatea științifică și de creație de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, conform declarației de avere și interese personale a lui Sergiu Caraman.

Familia judecătorului deține patru apartamente și o casă, două imobile fiind obținute anul trecut. Este vorba despre un apartament de 22,8 metri pătrați ce ar valora 500 000 de lei și o casă de 150,3 metri pătrați ce ar valora 1 400 000 de lei. Caraman mai declară autoturism de model Toyota Corolla, fabricat în 1999, ce ar valora 1300 de euro.

Noul președinte al CSM deține cote-părți în capitalul social al mai multor agenți economici.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales.