Autoritățile ar putea sista accesul la unele pagini web. Președinta CIJM, despre proiect: „Implică riscuri pentru activitatea presei și libertatea de exprimare”

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar putea sista accesul la unele pagini web din R. Moldova care ar conține „informații utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor”. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Cancelariei de Stat, despre care a scris inițial anticoruptie.md.
Mai exact, după ce identifică o pagină web pe care o consideră ilegală, autoritățile competente vor întocmi un act oficial care ar urma să descrie evaluarea acelei pagini, conform documentului. În termen de 24 de ore, MAI și SIS ar urma să decidă dacă vor emite un ordin pentru eliminarea conținutului ilegal de pe site sau pentru sistarea accesului la site.
„Dacă conținutul poate fi eliminat de pe serverele din R. Moldova, autoritățile vor emite un ordin de eliminare a conținutului la sursă. Dacă nu este posibilă eliminarea, vor emite un ordin de sistare a accesului, care va bloca accesul utilizatorilor la respectiva pagină web.
După aplicarea măsurii de sistare a accesului, furnizorii de internet vor redirecționa utilizatorii care încearcă să acceseze pagini web blocate către o pagină web dedicată, administrată de autoritățile competente, care va informa utilizatorii despre motivul blocării”, prevede documentul.
De asemenea, proiectul de hotărâre mai stipulează că furnizorii de servicii de internet sunt obligați să aplice ordinul de sistare a accesului imediat, dar nu mai târziu de ziua lucrătoare următoare primirii acestuia. Ei pot utiliza diverse metode tehnice pentru a bloca accesul la site-urile respective.
În același timp, dacă autoritățile decid să ridice măsura de sistare a accesului, furnizorii de internet vor trebui să restabilească accesul la paginile web suspendate.
„Implică riscuri pentru libertatea de exprimare”
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), a explicat că proiectul actual nu oferă „garanții sigure că deciziile vor fi luate corect”.
„Așa cum arată acum acest proiect de hotărâre pe care noi l-am găsit întâmplător pe site-ul Cancelariei de Stat implică anumite riscuri pentru activitatea presei și libertatea de exprimare, pentru că nu oferă niște garanții sigure că deciziile vor fi luate corect și nu ne vom trezi cu site-uri sistate pentru orice informație care în opinia cuiva urmează să contribuie la o infracțiune (…). Centrul de Investigații Jurnalistice a avut în 2024 un atac sever asupra site-urilor sale – investigatii.md și anticoruptie.md, după o investigație jurnalistică și noi avem temerea că, dacă acest proiect de hotărâre va fi aprobat de Guvern și vor fi modificate anumite legi, s-ar putea să ne trezim cu probleme.
Cred că la această etapă este bine să se discute acest proiect de hotărâre de Guvern, împreună cu societatea civilă, cu presa, astfel încât să fie eliminate dubiile sau prevederile care ar putea crea probleme presei. Noi nu știm ce va fi în toamnă, dacă eventual vine o altă coaliție de guvernare sau o altă majoritate parlamentară care va avea tendințe de a face presiuni asupra presei, de a pune în aplicare anumite prevederi legate de agenții străini, așa cum am văzut în alte țări. În astfel de situații, riscul este extrem de mare. Ne putem trezi cu închiderea site-urilor peste noapte și limitarea accesului presei independente (…).
Este bine să discutăm (acest proiect, n.red.), pentru că există mai multe organizații neguvernamentale, există presă independentă, care poate să-și spună părerea și putem obține un proiect bun (…). Noi înțelegem că este foarte multă propagandă, multă dezinformare și că intenția autorităților nu este rea, dar așa cum arată acum riscă să creeze probleme”, a subliniat Cornelia Cozonac.
Am cerut un comentariu la subiect și din partea purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Îl vom publica când îl vom primi.
Proiectul de hotărâre a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și ar urma să fie examinat de Guvern în perioada următoare.