ANI constată „lipsa încălcării regimului juridic al declarării averii” în privința fostului judecător al CSJ, Oleg Sternioală, reținut în 2019 pentru spălare de bani
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală, acuzat anterior de spălare de bani în proporții deosebit de mari, nu a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale. Un act de constatare în acest sens a fost publicat pe 25 noiembrie.
Controlul ANI a fost inițiat în urma unei sesizări din oficiu, înregistrată în noiembrie 2019. În august 2023, dosarul de control a fost redistribuit prin sistemul electronic de distribuire a sesizărilor SIA „e-Integritate”.
Inspectorul de integritate al Autorității susține că în urma confruntării veniturilor înregistrate în perioada 1 august 2016 – 15 noiembrie 2019 cu costul modificărilor patrimoniale și celelalte cheltuieli materiale achitate în numerar în această perioadă și în raport cu valoarea plafonată a 20 salarii medii pe economie stabilită anual în baza datelor aprobate de Guvern, nu a fost identificată diferență substanțială.
„(…) Urmare a analizei datelor din declarațiile cu privire la venituri și proprietate și declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2012-2019 cu datele și informațiile acumulate la dosarul de control, precum și luând în considerație materialul justificativ și explicațiile prezentate de subiectul controlului în punctul său de vedere, inspectorul de integritate nu a stabilit careva omisiuni, date incomplete sau eronate admise de subiectul controlului la completarea acestora (…)”, se spune în actul de constatare al ANI.
Pe 22 ianuarie 2024, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din noiembrie 2019 privind eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală – de perchiziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința fostului judecător al CSJ Oleg Sternioală, precum și suspendarea acestuia din funcția de judecător și de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ.
În prezent, Oleg Sternioală se judecă cu CSM la Curtea Supremă de Justiție.
Oleg Sternioală, fiind judecător la CSJ, a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Procuratura informa atunci că „temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului”. Mai exact, organele de drept au inițiat o cauză penală la trei ani și jumătate după ce ZdG a scris că judecătorul locuiește într-un imobil de lux, nedeclarat, înregistrat pe numele părinților săi pensionari.
Reținerea și cercetarea lui Sternioală a fost posibilă după ce la 4 noiembrie 2019 CSM a aprobat hotărârea referitoare la eliberarea acordului pentru atragerea la răspunderea penală și efectuarea unor acțiuni de urmărire penală – de perchiziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința acestuia, precum și suspendarea lui din funcția de judecător și din funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. În aceeași zi, Sternioală a atacat CSM în judecată, cerând anularea hotărârii.
Informațiile acumulate de procurori arătau că Sternioală a dobândit, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei pe parcursul unei perioade de referință, însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei. Potrivit bănuielilor procurorilor, diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituia bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane.
Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător, fiind aprobată de Parlament în ședința plenară din 19 decembrie 2019.