Acuzații în procesul de desemnare a șefului PCCOCS. Un fost adjunct al procurorului general vrea să fie numit în funcție fără concurs. Un membru al Comisiei de preselecție a candidaților cere anularea concursului, în timp ce unul dintre candidați cere excluderea acelui membru
Mai multe persoane cer anularea concursului pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Fiecare are motivele sale.
Astfel, procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, solicită să fie numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs.
Totodată, Iulian Groza, care este membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) privind unele „încercări din partea unor persoane interesate de a exercita intimidări și presiuni asupra sa”.
Anunțul acestuia a venit la câteva zile după ce unul dintre candidații la șefia instituției, Eugen Rurac, a trimis o cerere Consiliului în care a solicitat excluderea lui Groza din cadrul Comisiei.
Bulat vrea să fie șef la PCCOCS, fără concurs
Potrivit unei cereri prealabile din 23 ianuarie, adresată procurorului general interimar Ion Munteanu, Eduard Bulat a cerut anularea răspunsului din 18 ianuarie a lui Munteanu privind refuzul de numire a sa în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs.
În plus, acesta a solicitat și anularea ordinului semnat de procurorul general interimar prin care s-a dispus încetarea raporturilor de serviciu.
„Soluția adoptată de conducătorul interimar al Procuraturii Generale, prin răspunsul din 18.01.2023, contravine prevederilor legale și stării de fapt care caracterizează speța și nu rezistă nici unei critici, fiind generatoare de prejudiciere în raport cu drepturile mele fundamentale la muncă și cele patrimoniale, deoarece ca consecință a acestei soluții eronate și contrare legislației, prin ordinul procurorului general interimar din 18.01.2023 a fost dispusă încetarea cu mine a raporturilor de serviciu începând cu aceiași dată.
Refuzul conducătorului interimar al Procuraturii Generale de a pune în aplicare o normă juridică, care îmi asigură garanția de a alege orice funcție vacantă de procuror și de a-mi asigura garanția de a continua la dorință activitatea într-o funcție similară celei de adjunct al procurorului general, contravine postulatelor constituționale și are semnalmente de abordare discriminatorie, iar analizată în coraport cu mai multe declarații ale persoanelor figurante pe dosare penale, precum și anumite informații apărute în surse mass-media despre dorința de a mă înlătura din funcția de adjunct al procurorului general și chiar din sistemul Procuraturii, întemeiază concluzia că astfel de tratare în cadrul procedurilor administrative are menirea de a-mi crea impedimente pentru ocuparea funcțiilor de conducere în sistemul Procuraturii”, susține Eduard Bulat.
Eduard BULAT Cerere prealabilă PGi refuz PCCOCS.semnat by Ziarul de Gardă on Scribd
„Consider ca acest concurs trebuie anulat”
Joi, 26 ianuarie, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, propus de președinta Maia Sandu în componența Comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS, a afirmat „că acest concurs este lovit de vicii, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție și a rezultatelor concursului sunt afectate grav”. Astfel, Groza consideră că acest concurs trebuie să fie anulat.
„Pe parcursul ultimelor zile, după prima ședință a Comisiei Speciale care a avut loc luni, 23 ianuarie 2023, vă informez că am sesizat mai multe acțiuni realizate prin interpuși, inclusiv prin intermediul conturilor de Telegram anonime asociate, în scopul intimidării mele și exercitării presiunilor asupra mea, în calitate de membru al Comisiei Speciale, în vederea influențării procesului de preselecție al candidaților pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, a scris directorul executiv al IPRE pe rețelele de socializare.
Anunțul lui Groza a venit la două zile după ce Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza.
„Domnul Iulian Groza nu deține nici experiența necesară, nici condițiile impuse de actele normative pentru a face parte din comisia de selectare a candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, iar acest fapt duce la nulitatea hotărârii CSP prin care acesta a fost desemnat membru al comisie respective. Consider oportun anularea acesteia și suspendarea concursului”, menționează Rurac în cererea din 23 ianuarie.
Eugeniu RURAC Cerere CSP Anulare Concurs by Ziarul de Gardă on Scribd
Contactată de ZdG, președinta CSP Angela Motuzoc a afirmat că cererile lui Eduard Bulat și Eugeniu Rurac trebuiau să fie examinate de membrii Comisiei în ședința de miercuri, 26 ianuarie, care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.
Președinta CSP a mai spus că cele trei solicitări urmează să fie incluse în agenda următoarei ședințe, care încă nu a fost anunțată.
Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOC, care s-a întrunit luni, 23 ianuarie, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate, a decis că cei trei candidați la funcția de șef al PCCOCS „întrunesc criteriile de eligibilitate”, fiind promovați pentru etapa interviului.
Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Mațco, șeful interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Eugen Rurac și Sergiu Russu, procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale, au fost admiși în cea de-a doua etapă a preselecției.
Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 73.