Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Acțiune extrem de dureroasă,…

DOC „Acțiune extrem de dureroasă, dar necesară”. Șapte instituții de învățământ vor fi reorganizate prin fuziunea altor opt instituții

Sursa foto: Pixabay

Șapte instituții de învățământ, printre care Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, urmează să fie reorganizate, conform unui proiect de hotărâre aprobat în ședința de miercuri, 29 mai, a Guvernului. În perioada următoare vor fi constituite comisiile de reorganizare care vor realiza „inventarierea și predarea/ primirea mijloacelor fixe și circulante a instituției reorganizate”.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) susțin că reorganizarea rețelei instituțiilor de învățământ profesional tehnic va conduce la „îmbunătățirea calității programelor de studii, creșterea remunerației pentru performanța cadrelor didactice și la îmbunătățirea bazei tehnico-materiale”.

„În instituțiile vizate, numărul de elevi este mult prea mic pentru funcționarea eficientă a acestora. Constatăm că mijloacele financiare alocate instituțiilor cu număr mic de elevi sunt utilizate pentru întreținerea spațiilor și plata personalului tehnic în detrimentul calității procesului educațional. Mai mult decât atât, atelierele și laboratoarele nu funcționează la capacitate optimă, ceea ce reprezintă o ineficiență structurală (…).

În condițiile în care fuziunile propuse reprezintă o acțiune extrem de dureroasă, dar necesară pentru dezvoltarea unui sistem de formare profesional-tehnic de calitate, rezistent la șocurile demografice, economice, țin să menționez că toți elevii își vor continua studiile, iar procesul de instruire a acestora se va desfășura în instituțiile existente până la absolvire (…)”, a declarat secretara de stat la MEC, Galina Rusu, în ședința Executivului.

Astfel, Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți ar putea fi reorganizată prin fuziunea Instituției Publice Școala Profesională din Alexăndreni, Sîngerei.

Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, unitate funcțională a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ar putea fi reorganizat prin fuziunea Instituției Publice Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani.

Instituția Publică Școala Profesională din Cupcini, Edineț, ar putea fi reorganizată prin fuziunea Instituției Publice Școala Profesională din Corbu, Dondușeni.

Instituția Publică Școala Profesională din Rîșcani ar putea fi reorganizată prin absorbția Instituției Publice Școala Profesională din Glodeni.

Instituția Publică Școala Profesională din Orhei ar urma să fie reorganizată prin fuziunea Instituției Publice Școala Profesională din Rezina și a Instituției Publice Școala Profesională din Telenești.

Instituția Publică Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău ar putea fi reorganizată prin fuziunea Instituției Publice Colegiul Tehnologic din Chișinău.

Instituția Publică Școala Profesională din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, ar urma să fie reorganizată prin absorbția Instituției Publice Școala Profesională din Vulcănești, UTA Găgăuzia.

„(…) Reorganizarea rețelei instituțiilor de învățământ profesional tehnic va avea un impact economic și fiscal mare, redirecționând sursele financiare acumulate spre: îmbunătățirea calității programelor de studii, creșterea profesională a cadrelor didactice (…)”, se spune în document.