Principală  —  IMPORTANTE   —   „Discursul Maiei Sandu la câteva…

„Discursul Maiei Sandu la câteva ore de la închiderea urnelor semăna mai mult a încercare de a identifica un vinovat” – expert politic

Colaj ZdG

Președinta Asociației „Experts for Security and Global Affairs”, Angela Grămadă, a declarat că ieșirea publică a președintei R. Moldova, Maia Sandu la câteva ore de la închiderea urnelor „semăna mai mult a încercare de a identifica un vinovat”. Grămadă a precizat că „cineva trebuie să își asume eșecul, nu doar succesul”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a actualizat rezultatele preliminare ale referendumului republican privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit datelor de la această oră, pentru aderarea la UE au votat 50,39% dintre alegători, ceea ce reprezintă 750 238 de voturi, iar 49,61% dintre cetățeni și-au dat votul pentru opțiunea „Nu”, ceea ce reprezintă 738 636 de voturi. 

Sunt parte a acelui scenariu pesimist, pe care îl identificasem noi: referendumul trece, dar la limită și va fi greu de menținut și argumentat legitimitatea rezultatelor acestuia în perioada următoare. Și asta în pofida ajutorului de care a beneficiat Republica Moldova pentru a depăși multe dintre crizele interne, generate și de contextul extern. Forțele politice ostile parcursului european sau cele care au încurajat amânarea aflării opiniei publice în ceea ce privește integrarea europeană, adică adepții ”nu acum”, vor avea multă muniție pentru viitoarea campanie electorală pentru alegerile parlamentare și o vor folosi pentru a șubrezi și mai mult popularitatea partidului de guvernare”, spune analista politică, Angela Grămadă.

Analista a menționat că va urma o luptă pentru a promova interese naționale și siguranță, dar și sancțiuni pentru cei care „sabotează viitorul acestei țări și folosesc mijloace ilicite”.

„Obiectivul este de a deturna reforma justiției în primul rând, deci de a pune punct la tot ce înseamnă stat de drept și bună guvernare. Cine trebuie să-și asume aceste rezultate? Prima reacție a fost să învinuim elita politică. Și acesta este un lucru normal într-o țară cu experiență democratică. Cineva trebuie să își asume eșecul, nu doar succesul. Fiind și alegeri prezidențiale, nu doar referendum, era normal ca cineva să iasă și să spună acest lucru și să fie și sincer, convingător, nu doar să bifeze discursul. Astăzi am văzut o încercare în acest sens în discursul Maiei Sandu, deși în noaptea precedent, la câteva ore de la închiderea urnelor, discursul semăna mai mult a încercare de a identifica un vinovat, dar altul decât politicianul care a candidat. În același timp, partidul care a susținut-o trebuie să își asume aceste rezultate, pentru că acționează ca o anexă, una mai pretențioasă, autosuficientă, fără a contribui esențial la crearea de leadership capabil, eficient, responsabil”, a precizat Grămadă.

Analist politic despre referendum: Nu s-a discutat cu oamenii în teritoriu, dar miza principală a Kremlinului sunt parlamentarele