Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul unei întreprinderi municipale, Simion…

Directorul unei întreprinderi municipale, Simion Untilă, trimis în judecată pentru corupere pasivă

Sursa: Anticoruptie.md

Șeful Întreprinderii municipale de alimentație publică „Bucuria-El” din Chişinău, Simion Untilă, este cercetat pentru corupere pasivă. Astăzi, 17 octombrie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că un șef al unei întreprinderi municipale din capitală a fost trimis pe banca acuzaților, după ce și-a recunoscut vinovăția în primirea de la reprezentanții agenților economici sume între 3 și 18 mii de lei, pentru nerezilierea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu aceștia.

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2022, de către Centrul Național Anticorupție în baza unei autosesizări, ulterior fiind stabilită competența pentru exercitarea urmăririi penală de către Procuratura Anticorupție.

„Potrivit probatoriului administrat, în perioada anului 2022, învinuitul, deținând funcția de director al unei întreprinderi municipale de alimentație publică, fondată de Primăria municipiului Chișinău, contrar atribuțiilor de serviciu, a săvârșit infracțiunea de corupere pasivă (trei episoade), manifestată prin pretinderea și primirea de la reprezentanții agenților economici sume între 3 și 18 mii de lei, pentru nerezilierea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu aceștia”, scrie PA.

Învinuitul și-a recunoscut vinovăția, încheind un acord de recunoaștere a acesteia, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 la 300 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani, iar datorită încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime.

Șeful Întreprinderii municipale de alimentație publică „Bucuria-El” din Chişinău, Simion Untila, și trei agenți economici au fost reținuți pe 1 iunie 2022. Aceștia erau bănuiți că au trucat contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

„Funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să îi ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului”, concretiza CNA în 2022.