Principală  —  Ştiri   —   Directoarea ansamblului „Joc”, eliberată din…

Directoarea ansamblului „Joc”, eliberată din funcție după o anchetă internă a Ministerului Culturii

Aliona Strîmbeanu, directoare generală a ANADP „Joc”. Foto: ZdG

Directoarea ansamblului „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost eliberată din funcție urmare a unei anchetei interne a Ministerului Culturii (MC). Investigațiile au demarat după ce câțiva dansatori ai colectivului au fost filmați cum joacă hora, în Rusia, cu oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor afiliate lui.

Inițial, Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție de MC. În urma acestei decizii, colectivul ansamblului a scris o petiție de susținere pentru directoarea Aliona Strâmbeanu, cerând anularea ordinului Ministerului Culturii al R. Moldova de suspendare din funcție a acesteia.

Informația despre demiterea Alionei Strîmbeanu a fost confirmată pentru ZdG de către Serviciul de presă al Ministerului Culturii. Reprezentanții ministerului au promis să revină cu detalii despre rezultatele anchetei. Răspunsul va fi publicat ulterior.

La 6 iunie, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că mai mulți dansatori din ansamblului național academic de dansuri populare „Joc”, colectiv emerit din R. Moldova, au fost la Sankt Petersburg, unde au dansat hora alături de oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor pe care le controlează, unite în blocul „Victorie”. Atunci, contactați de ZdG, reprezentanții „Joc” au mărturisit că „a fost o surpriză neplăcută” să-și vadă câțiva membri ai ansamblului în imaginile video din Rusia.

Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă pe acest caz, în cadrul căreia promiteau să stabilească „cum membrii ansamblului de stat au ajuns să facă jocul politicienilor proruși”.

După anunțul despre demararea anchetei, conducerea ansamblului „Joc” a publicat un comunicat cu referire acest caz. Potrivit acestuia, în adresa instituției nu ar fi parvenit nicio solicitare privind delegarea membrilor colectivului său sau a ansamblului în întregime pentru participarea la vreo prestație artistică în Federația Rusă. Astfel, conducerea colectivului susținea că ansamblul „nu a participat” la evenimentul din Rusia.