Din interimar, la șefia instituției. Andrei Uncuța, ales director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
Andrei Uncuța, cel care din luna martie a asigurat interimatul funcției de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, astăzi, 7 iulie, a fost ales oficial la conducerea instituției medicale.
Potrivit extrasului procesului verbal din 01 iulie 2020 al evaluării competențelor profesionale ale candidaților pentru ocuparea funcției de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, la etapa finală au fost admiși Andrei Uncuța și Aurel Bodiu, iar ultimul a fost învins.
Consiliera Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, ne-a comunicat că concursul pentru ocuparea funcției de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” s-a desfășurat astăzi, iar câștigător a ieșit Andrei Uncuța.
Andrei Uncuța s-a născut la 3 mai 1972 în orașul Ungheni. În anul 1995 a absolvit USMF „Nicolae Testemițanu”, iar în 1998 și-a început activitatea în calitate de medic neurolog în cadrul Spitalului Clinic Republican. În perioada 2003-2006 a fost numit şef de secţie la Neurologie Urgenţe şi Ictus Cerebral în cadrul Centrului Ştiinţifico-Practic de Neurologie şi Neurochirurgie.
În perioada anilor 2007–2009 a efectuat studiile postuniversitare prin masterat în cadrul Şcolii de Management în Sănătate Publică, specializarea „Managementul Sănătăţii Publice”, calificarea „Master”, iar din anul 2006 până în 2013 a activat în funcţie de director adjunct la Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, iar în 2015 a fost numit viceministru al Sănătății.
Decizia din 24 martie de a-l demite pe Anatol Ciubotaru a venit la câteva ore după ce s-a anunțat că patru lucrători medicali de la Spitalului Clinic Republican sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că directorul instituției medicale a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat fără a anunța Ministerul.
După eliberarea lui Ciubotaru, în semn de protest, și-au depus cererile de demisie și doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican. La funcție renunță Ion Balica, vicedirector medical, dar și Nina Munteanu, vicedirector management în sănătate.
Pe 25 martie, la o zi după ce a fost demis de la șefia Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Ciubotaru s-a adresat în instanța de judecată pentru a cere anularea hotărârii.
Anatol Ciubotaru a invocat, inclusiv, că „prin suspendarea aplicabilității prevederilor art. 86 alin. (2), 87, 89, 90 din Codul muncii, precum și a altor prevederi legale ce impun condiții, restricții și reguli de eliberare din funcție, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a lipsit pe potențialii contestatarii eliberați din funcție de instrumente legale de a apăra drepturile și interesele legale și efectiv i-a privat de dreptul constituțional de acces la justiție și de dreptul la un proces echitabil”.
Reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale nu s-au prezentat în instanță, ședința fiind desfășurată în lipsa acestora.
Iar pe data de 28 martie, completul de judecată de la CA Chișinău a respins, drpet „neîntemeiată”, acțiunea înaintată de către făstul director al instituției medicale.